Elektromosak lesznek a bérbringák Madridban

Elektromosak lesznek a bérbringák Madridban

Május elsejétől állnak rendelkezése az első - elektromos - közösségi kerékpárok Madridban. Az első szakaszban 1500 jármű áll majd forgalomba, és valamennyi villanybicikli lesz - közölte a polgármesteri hivatal szóvivője. A BiciMad szolgáltatás keretében 120 helyen 3120 kerékpárt lehet bérbe venni. Az éves bérletet váltók kedvezményes áron, az első félórában fél euróért használhatják a közösségi bicikliket.

Májustól könnyebb lesz tekerniFotó: Pablo Blazquez Dominguez / Europress / Getty

A BonoPark céggel kötött 25 millió eurós (7,7 milliárd forint) szerződés a spanyol főváros közlekedésének összesen 884 millió eurós (272 milliárd forint) összköltségű, 2013 júliusában elfogadott átszervezési tervének. A fővárosban több mint 60 kilométer kerékpárút kiépítését is tervezik.

Több spanyol városban, így Barcelonában és Valenciában is működnek már közösségikerékpár-rendszerek, a baszkföldi San Sebastiánban pedig villanybiciklik kölcsönözhetők. A rövidesen megnyíló madridin kívül mintegy 400 városi közösségikerékpár-rendszer működik világszerte, összesen 700 ezer kerékpárral - derül ki az ITDP washingtoni Közlekedés- és Fejlesztéspolitikai Intézet decemberben közzétett tanulmányából.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek