» Hírek

Új kiállítással várja a látogatókat az alsósztregovai Madách-kastély

| | Nem érkezett még hozzászólás

Elkészült az az új állandó kiállítás, amely már látogatható a szlovákiai alsósztregovai Madách-kastélyban, a drámaíró szülőházában; a tárlat kiemeli Az ember tragédiája legfontosabb gondolatait, bemutatja Madách Imre 19. századi környezetét - tájékoztatta az MTI-t a kastélyt üzemeltető Szlovák Nemzeti Múzeum - Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma.

Az Óh, hol vagyok, hol vannak álmaim? című új kiállítás két részből áll. Az első egység képzőművészeti eszközök, színpadi díszletek segítségével a kastély falain belül zajló életet mutatja be, valamint ezzel egyidejűleg azt a környezetet, amelyben a Tragédia megszületett.

Láthatóak a berendezett, történelmi portrékat, képeket, családfát tartalmazó szalonok, ahol a Madách-család egyes generációi éltek, a kastély folyosóján pedig Az ember tragédiája 15 színének Zichy Mihály, Kass János és Nagy Zoltán grafikáiból összeállított értelmezése tekinthető meg.

A tárlat látogatói megismerhetik a Madách Imre életével és életművével foglalkozó kutatások eredményeit, mindezekről két monitoron kapnak információkat.

Az állandó kiállítás második része Az ember tragédiája, ahol mind a 15 színből kiemelik a drámai alkotás legfontosabb gondolatait.

Az öt egymásba nyíló szoba révén - amelyeken keresztül rálátni egészen a londoni kép falfestményre - megnyílik a Tragédia végtelenség érzését előidéző világa. Mindegyik termet rendhagyó tapéta borítja, melyeken a kézirat szövegének részletei találhatók a falaktól a mennyezeten, függönyökön keresztül egészen az utolsó teremben elhelyezett, kihangsúlyozott záró mondatig.

A padlón színes sáv mutatja a tárlat megtekintésének irányát, és kíséri végig a nézőt a Tragédia színein.

A kastélyban múzeumpedagógiai részt is kialakítottak gyerekek és fiatalok számára. Bemutatják a háromnyelvű, Madách Imréről szóló honlapot, amelyet közösen hoztak létre a Magyar Tudományos Akadémia és A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának munkatársai.

A kiállítás szlovák és magyar nyelvű, a látogatókat szlovák, magyar, angol és német nyelvű hangos kiállításvezető segíti.

Az alsósztregovai kiállítást Stefan Holcik, Kovács Anna, Praznovszky Mihály és Jarábik Gabriella rendezte.

A tárlat létrehozását a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma, valamint Magyarországról az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium is támogatta.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
1 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
1 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
6 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.