» Hírek

Szombaton is nyitva tarthatnak a tel-avivi üzletek

| | Nem érkezett még hozzászólás
A tel-avivi városi önkormányzat az eddigi rendelkezéseket módosítva engedélyezte, hogy ezentúl szombaton és a zsidó ünnepeken is nyitva lehetnek a város főútjainak boltjai és kioszkjai. A döntést azonban még a belügyminiszternek is jóvá kell hagynia.

A városi önkormányzat hétfői ülésén elhatározták, hogy számos piac és kisbolt hivatalosan is nyitva tarthat a zsidó vallás pihenést előíró szombati tilalma ellenére, ráadásul nem csak szombaton, hanem a vallási ünnepeken is - írja az MTI a közszolgálati rádió közleménye alapján.

A helyi döntést jóvá kell még hagynia a belügyminiszternek, mivel az izraeli törvények szerint pénteken napnyugtától szombaton naplementéig tilos nyitva tartani az üzleteket. Az új városi határozat szerint öt évre szóló különleges engedélyeket kapnak a tiltott időben is nyitva tartó üzletek.

A hivatalos szabályozást megszegve eddig is számos bolt és „nem kóser” vendéglő működött szombaton és az ünnepnapokon, de tőlük rendszeresen viszonylag csekély összegű bírságokat szedtek a szabálysértés miatt.

„Ahogy más ügyekben, Tel-Avivnak ebben is úttörőnek kell lennie” - mondta Ron Huldai polgármester. „Nem szabad azonban vallásháborúvá tennünk ezt a kérdést. Zsidók vagyunk és a júdaizmusnak mindig is több arca volt. Büszke zsidó vagyok, aki a szombati pihenőnapot másként tölti, mint más zsidók” - tette hozzá.

Az izraeli legfelsőbb bíróság júliusban a szombati zárva tartásról szóló törvény betartására szólította fel a tel-avivi hatóságokat, mert a bírák szerint a törvényszegőkre kiszabott szimbolikus bírságok elégtelenek voltak a szabályok követésének kikényszerítésére.

Két hónappal ezelőtt kollégánk is járt Izraelben. Írt arról, hogy miért nem kapni a hotelekben szombaton presszókávét, hogy a szent Sír Bazilika ablakához támasztott létrát miért nem meri senki sem arrébb vinni 1850. óta, és, hogy milyen érzés lebegni a Holt-tenger elképesztően sós vizében.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
1 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
1 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
6 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.