» Hírek

Hatalmas űrhajóalakú plázát adtak át Szöulban

| | 1 komment
A világ legnagyobb szabálytalan alakú épületét adták át pénteken Szöulban. Az önkormányzat reméli, hogy a bevásárlónegyedben álló, több múzeumot, előadótermet és konferencia-központot magába foglaló, űrhajóformájú pláza a város emblémájává válik.

A Dongdaemun Design Plazát (DDP) a Pritzker építészeti díj első női nyertese, az iraki-brit Zaha Hadid tervezte, és 484 milliárd vonért (101 milliárd forint) építették fel. Három föld alatti és négy föld feletti szinten elterülő, több mint 86 ezer négyzetméteres belső terével és a környező parkkal három és fél futballpályányi területet foglal el - írja az MTI az épületet üzemeltető Seoul Design Plaza közleménye alapján. Ahhoz, hogy kifizetődjön, évente mintegy 5,5 millió látogatónak kellene érkeznie.

Legfeltűnőbb az épületen a tetők füves borítása és a fényes, egyenként kialakított, 45 133 alumínium takarólemez. A boltok mellett kiállító- és koncerttermek, konferenciaközpontok is találhatók benne, és itt zajlanak majd a Szöuli Divathét őszi-téli bemutatói. Eközben nyolc művészeti kiállítás is várja a látogatókat.

A pláza és a park éjjel-nappal nyitva áll, maga a városrész ugyanis rengeteg éjjeli vásárlót is vonz. A sötétben LED-lámpák lágy fénye világítja meg, így élesen elüt a környék rikító neonfényeitől.

A futurisztikus, csupa lekerekített vonallal határolt komplexum azzal a céllal épült, hogy Szöult a formatervezés fővárosává tegye. Megnyitása előtt évekig vitatták, milyen hatása lesz a szomszédságában elterülő negyedre, mely szöges ellentéte a különös "űrhajónak".

A Szöul központjában épült pláza környékén éjjel-nappal nyüzsögnek a vevők és az eladók, olcsó, divatos ruhák, textilek és apró csecsebecsék végeláthatatlan sokasága cserél itt gazdát. Más ez, mint a Gangnam Style című világslágerből megismert, fényűző városrész, a Gangnam, ám a városlakók és a turisták szeretik a kis boltok és a közeli, hagyományos piacok nyüzsgő világát, amely az eltűnőfélben lévő régi Szöul hangulatára emlékezteti a látogatót.

Az új pláza a 2011-ben lemondott O Sze Hun polgármesterségének öröksége, egyike Szöul legdrágább építészeti projektjeinek. A dél-koreai főváros éves költségvetésének 2,4 százalékát emésztette fel, és ezzel minden idők egyik legdrágább szöuli építkezése lett. Csak az üzemeltetése 32 milliárd vonba (6,7 milliárd forint) kerül évente.

A Dongdaemun Design Plaza formabontó struktúrája még évekig viták tárgya lehet: egyesek kényszerleszállást végrehajtó, csúnya űrhajónak nevezték, mások dicsérték építészeti kifinomultságát.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
4 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
5 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
9 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.