» Hírek

Kevesebb amerikai turista jött, több orosz

| | Nem érkezett még hozzászólás

Januárban a belföldivendég-éjszakák száma 16,0, a külföldivendég-éjszakáké 11,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva, összességében a vendégforgalom 13,5 százalékkal haladta meg az előző évit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az MTI-vel.

A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele 17,3 százalékkal magasabb volt, mint az előző év első hónapjában: összesen 17,6 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíj-bevétel 9 milliárd forint volt.

Januárban 213 ezer külföldi vendég 567 ezer vendégéjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma és az általuk eltöltött éjszakáké is lényegesen javult a bázisidőszakhoz képest, 12,7 illetve 11,2 százalékkal.

A jelentősebb küldő országokból érkezők vendégforgalma változóan alakult. Míg az Egyesült Királyságból és a Romániából érkezők forgalma csökkent 7,1, illetve 7,4 százalékkal, addig a német, az olasz és az orosz vendégek által eltöltött éjszakáké nőtt, 3,6, 7,1 és 34 százalékkal. Az osztrák vendégéjszakák száma alapvetően nem változott, 0,5 százalékos növekedést mért a KSH.

Januárban 240 ezer belföldi vendég 529 ezer vendégéjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 18,4 százalékkal, az általuk eltöltött éjszakáké 16 százalékkal bővült az egy évvel azelőttihez viszonyítva.

A KSH adatai szerint a belföldivendég-forgalom az összes régióban emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek belföldivendég-forgalmának 81 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma - az átlagos értéktől kissé elmaradva - 13 százalékkal nőtt.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 36 százalékos volt, ami 2,8 százalékponttal jobb az előző évinél. A vizsgált időszakban az ötcsillagos egységek szobáinak igénybevétele kiemelkedő, 47 százalékos, a négycsillagos, valamint a gyógyszállodák szobakapacitás-kihasználtsága is átlagon felüli volt 43 és 48 százalékos volt.

Az év első hónapjában a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 15 176 forintot, az egy kiadható szállodai szobára jutó szállásdíj (REVPAR) 5420 forintot, a teljes árbevétel (TREVPAR) pedig 10 500 forintot tett ki.

A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított bruttó árbevételén belül a vendéglátásból 4,1 milliárd forint folyt be, 528 millióval több, mint 2013 januárjában. A forint/euró havi átlagárfolyama 302 forint volt, 9 forinttal gyengébb a 2013. januárinál - fűzte hozzá a KSH.

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján januárban 1524 egység fogadott el Széchenyi Pihenőkártyát. A belföldi vendégek az év első hónapjában 785 millió forint értékben fizettek ezzel a fizetőeszközzel a szálláshelyeken, 17 százalékkal többet, mint tavaly januárban.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
1 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
1 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
6 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.