» Hírek

Ingyenes sporttudományi konferencia a fehérvárcsurgói kastélyban

| | Nem érkezett még hozzászólás

A Károlyi József Alapítvány március 21-22-én „Sport, politika és történelem” címmel rendez konferenciát a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban. A szakmai értekezleten az előadók arra a kérdésre keresik a választ, hogy a néha politikai célokra használt sport lehet-e a béke és az integráció eszköze Európában? A rendezvényt a Budapesti Francia Intézettel közösen, a Goethe Institut és a British Council támogatásával, Thorbjørn Jagland, az Európa Tanács főtitkára védnöksége alatt tartják.

Az esemény színhelye a felújított fehérvárcsurgói Károlyi-kastély, amelynek klasszicista épületét gróf Károlyi György építtette 1844-1853 között. A kastélyban működő kulturális találkozóközpont az Európai Kulturális Találkozóközpontok Hálózatának tagja. Több gyűjtemény is otthonra lelt itt, könyvtár és európai dokumentációs centrum is működik falai között. Kulturális programjaik között gyertyafényes hangversenyek, kiállítások, szemináriumok, gyermekprogramok is szerepelnek.

A konferencia elsődleges célja a sport társadalmi és politikai szerepének bemutatása a nemzetközi kapcsolatok és konfliktusok tükrében, külön vizsgálva a média szerepét. A neves előadók elemzik, hogy miként lesz egy-egy sportolóból sztár, azaz eladható kereskedelmi médiatermék, mennyire telepszik rá, mennyire befolyásolja a politika a felkészülést, a versenyeket, milyen meghatározó erővel bír a politikai elit részéről érkező elvárás a sikeres szereplés tekintetében, különös tekintettel a labdarúgásra és az olimpiai játékokra.

Ismert tény, hogy főként a labdajátékok, a nemzeti azonosulás eszközei. Ezek a folyamatok veszélyeket is hordoznak magukban. Az Európa Tanács és az ENSZ és az olyan nagy nemzetközi sportszervezetek, mint a NOB, a FIFA vagy az UEFA nagy energiát fordít arra, ezeket a veszélyeket csökkentse – a lehetőségekről, módszerekről is szót ejtenek az előadók.

A magyar és angol munkanyelven hallgatható, szimultán tolmácsolással ellátott konferencia ingyenesen látogatható.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
3 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
3 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
7 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.