A Sión távozik a Balaton egykori legnagyobb diszkóhajója

A Sión távozik a Balaton egykori legnagyobb diszkóhajója

A Balaton magas vízállása miatt péntek óta folyamatosan nyitják a Sió-csatorna elején található zsilipet. A tó vízállása keddig érdemben nem változott, mivel az eresztéssel párhuzamosan a vízgyűjtő terület befolyóiból folyamatosan érkezik a vízutánpótlás. Utoljára egyébként három évvel ezelőtt volt hajózható a Sió. A zsilipet csak fokozatosan lehet kinyitni teljesen, így időbe telik, hogy elegendő víz kerüljön a csatornába. Több hajó is készenlétben áll, hogy elhagyja a tavat, vagy eljusson a Balatonhoz. Az MTI információi szerint a lehetőséggel a tóparti önkormányzatok tulajdonában lévő Balatoni Hajózási Zrt. három hajója is élni kíván.

 

 

A társaság szeretné a Balaton (eredeti nevén Beloiannisz) nevű, régi motoros hajóját leengedni a Sión. A hajó fél évszázadig emblematikus jelensége volt a Balatonnak, és zászlóshajója - a rendszerváltás előtt a legnagyobb rendezvény-, illetve diszkóhajója volt - a balatoni flottának. Egy évtizede kivonták a forgalomból, majd egy ideig teljes, majd részleges műemléki védettséget élvezett. Tervezték, hogy bemutatóhellyé alakítják, de annyira korrodálódtak a lemezei, hogy jelentős felújításra szorul. "Most megoldódott a sorsa, jelentkezett egy olyan, hajókat üzemeltető budapesti cég, amely hajlandó az ipartörténeti emléket megmenteni, felújítani" - mondta el Balázs Árpád, Siófok polgármestere. A hajózási cég leengedi a Sión, és eladja a szerkezetében meggyengült, a tavi hullámverést már nem bíró, de folyami hajózásra még alkalmas Györök nevű vízibuszát is.

A tervek szerint majd a Sión felfelé vontatva juttatják el a Balatonhoz a Beatrix nevű kibelezett, orosz gyártmányú hajótestet, amelynek felújítását, újjáépítését a hajózási társaság fogja elvégezni a siófoki kikötőben, és amelyhez hasonló két hajótest már üzemel a cég flottájában. A polgármester tudomása szerint az önkormányzati társaságon kívül két vállalkozó is élni kíván a lehetőséggel, hogy hajóit a Sión juttassa el, illetve távolítsa el a Balatonból. Azt, hogy pontosan mikor és mennyi ideig válik hajózhatóvá a Sió-csatorna, egyebek közt a hajózási közlönynek kell tudatnia, az esemény előtt minimum öt nappal.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek