A vulkánkitörés miatt bezártak a repterek

Hat repülőteret is bezártak Indonéziában a Kelud vulkán kitörése miatt, és a tűzhányó kétszáz kilométeres körzetében vastag hamuréteg borította a tájat.

A helyi média szerint péntekre virradóra két ember halt meg amiatt, hogy a kitörést kísérő rengésektől házuk egy része összedőlt - írja az MTI.

A Jáva sziget keleti részén magasodó vulkán kitörése miatt az indonéziai közlekedési minisztérium elrendelte a surabayai, a solói és az yogyakartai nemzetközi repülőtér bezárását, részben a rossz látási viszonyok, részben pedig amiatt, hogy a hamu tönkreteheti a repülőgépek hajtóművét. Az ausztrál ABC News hírei szerint összesen hat légikötőt kellett bezárni, így Bandung, Semarang és Cilacap repülőteréről sem indulnak járatok. Az ausztrál Virgin légitársaság is törölte pénteki járatait a térségbe, de még Balira és a thaiföldi Phuket szigetére sem repül.

 

A tűzhányó kétszáz kilométeres körzetében vastag hamuréteg borított mindent
Galéria: Vulkánkitörés Indonéziában 2
Fotó: Bimo Satrio / MTI

A Kelud helyi idő szerint csütörtök este tört ki, 17 kilométer magas hamuoszlopot és izzó köveket lövellt ki magából, hatalmas lávafolyamok törtek utat a hegy lejtőin. A szél egyre nagyobb területeken szórta szét a hamut, jelenleg már csaknem kétszáz kilométeres körben sűrű, szürke por borítja a közeli tartományokat, Yogyakaratát, Kelet- és Nyugat-Jávát is. Vastag hamulepel fedte be Indonézia második legnagyobb városát, Surabayát is.

Susilo Bambang Yudhoyono államfő pénteken kormányülést hívott össze, hogy összehangolják a természeti csapás elleni védekezést. A hegyet továbbra is rengések rázzák meg, de vulkanológusok nem számítanak újabb nagyobb kitörésre. A hatóságok csütörtökön elrendelték a tűzhányó tíz kilométeres körzetében lakó mintegy 200 ezer ember evakuálását, de közülük sokan már éppen visszatértek, és letakarítják házuk tetejéről a hamut.

A Kelud Indonézia egyik legveszélyesebb tűzhányója. Az 1731 méter magas vulkán legutóbb 2007-ben tört ki, de akkor a hatóságok előzetes mérések alapján jó előre tudtak a közelgő kitörésről, és hetekkel előtte evakuálták a lakosokat a veszélyeztetett területről. 1990-ben a vulkán 55 áldozatot szedett, míg 1919-ben, a Kelud legerősebb kitörésében több mint ötezren vesztették életüket.

A csendes-óceáni "tűzgyűrűn" elhelyezkedő Indonéziában összesen 127 aktív vulkán található, ezek közül legutóbb - két hete - a Sinabung tört ki, 17 ember halálát okozva. Akkor több mint huszonhatezer embert kellett eddig kitelepíteni a közeléből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek