Tűzveszélyesek az akkuk a repülőn

Az utasok laptopjaiban, telefonjaiban és tableteiben szállított akkuk veszélyeztethetik a repülés biztonságát, különösen az olcsó, utángyártott darabok.

A légiutasok egyre több lítiumakkumulátort visznek magukkal a repülőgép fedélzetére, melyek veszélyeztethetik a repülés biztonságát, figyelmeztet az angol polgári repülési hatóság (Civil Aviation Authority (CAA)). Becslések szerint egy átlagos, kisebb gép fedélzetén utazó mintegy száz utas körülbelül ötszáz lítiumakkut visz magával, ha összeszámoljuk valamennyi karórát, laptopot, telefont, tabletet és fényképezőgépet.

Egy hosszabb utazást csak feltöltött akkumulátorokkal lehet kibírni
Galéria: Tűzveszélyesek az akkuk a repülőn
Fotó: Chip Somodevilla / Europress / Getty

A megbízható forrásból vásárolt akkumulátorok természetesen biztonságosak, sokan vesznek azonban interneten utángyártott, kérdéses megbízhatóságú példányokat. Fontos az is, hogyan csomagoljuk el a pótakkut. Nemrég a San Diego-i repülőtéren a poggyászkiadó szalagon füstölgő bőröndre lettek figyelmesek: a táskába pakolt pótakku hozzáért egy csavarhúzóhoz, és mindkét eszköz megolvadt.

A repülési hatóság azt tanácsolja, a pótakkut soha ne a feladott poggyászba tegyük, hanem a kézipoggyászba, és szigetelőszalaggal ragasszuk le csatlakozóit, vagy tegyük nejlonzacskóba. Tartsuk távol őket a fémtárgyaktól, és ne vásároljunk gyanúsan olcsó akkut az interneten, mivel ezek rosszabb minőségűek lehetnek.

A BBC egy tesztlaborban reprodukálta az akkuk meghibásodását, melyek ilyenkor túlmelegednek. Egy apró, 300 fokra hevített fényképezőgép-akku hangos durranással landolt a labor túlsó felén. Egy laptopakku pedig pisztolylövésszerű hangok kíséretében robbant szét, majd sistergő masszává olvadt.

Az akkuk általában továbbra is biztonságosak, a légiközlekedést azonban komolyan veszélyeztethetik a szürkepiacról vásárolt darabok. Különösen amiatt, hogy a repülőgépeken az utasok csomagjában vagy a postacsomagokban is egyre több lítiumakkumulátor utazik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek