Levadásszák a cápákat az ausztrál strandok mentén

Zöld jelzést kapott az ausztrál szövetségi kormánytól a kedvelt nyugati partvidéki fürdőhelyek cápamentesítése. A lépést a Humane Society állatvédő szervezet hatalmas szégyennek nevezte.

Ausztrália nyugati parti fürdőhelyeit a világ legveszélyesebb cápazónájának tartják: az utóbbi két évben hat ember lelte halálát cápatámadásokban a régióban. Legutóbb novemberben egy szörföst mart halálra egy cápa a partvidék délnyugati részén. A szövetségi kormány elsősorban a fürdőzők biztonságára hivatkozva most mentességet adott a térségben a környezetvédelmi törvény alól a cápamentesítés idejére - írja az MTI.

Tigriscápák köröznek egy hajó alatt Ausztrália partjainálEllen Cuylaerts / Barcroft Media / Northfoto

 A terv szerint a partvonaltól egy kilométerre húznak fel védővonalat, ahol csalival felszerelt horgok várják a cápákat. A beljebb merészkedő, három méternél nagyobb, veszélyt jelentő példányokat - köztük a nagy fehércápákat, a bikacápákat és a tigriscápákat - szakszerűen és, mint ígérik, humánusan levadásszák.

A kormány április 30-ig adott mentességet a törvény alól. Greg Hunt környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy rövid próbaidőszakról van szó, és csupán a legkeresettebb, és legnagyobb veszélynek kitett partszakaszokon alkalmazzák a módszert. Hunt ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy mindenki a saját biztonságáért felelős, amikor a nyílt tengerben fürdik, úszik, szörfözik vagy evez.

A Humane Society nemzetközi állatvédő szervezet a lépés ellen tiltakozva kijelentette, hogy az ellentétben áll a fehércápa megmentését támogató nemzetközi kötelezettségekkel, valamint az ausztrál szövetségi törvényekbe ütközik. A szervezet munkatársa, Alexia Wellbelove a kormány cápákkal kapcsolatos eljárását hatalmas szégyennek nevezte, és hozzáfűzte, hogy az nélkülözi a tudományos megközelítést.
Wellbelove kiemelte, a mentesség megadásával azt demonstrálják, hogy a szövetségi kormány kudarcot vallott a védett fajok megmentése és a nemzetközi kötelezettségek betartása terén. A szervezet szerint ráadásul a kitűzött cél elérése, a kockázatok csökkentése nem biztosított.

A cápamentesítés más ellenzői, köztük a nyugat-ausztráliai Természetvédelmi Tanács igazgatója, Piers Verstegen, korábban arra is figyelmeztettek, hogy a tervezett módszernek nem csupán veszélyeztetett cápák eshetnek áldozatul, hanem a delfineket, a teknőcöket és egy sor egyéb tengeri élőlényt irthatnak ki a partvidékről.

A szakemberek szerint az ausztrál nyugati partvidéken feltehetően a lakosság számának növekedése miatt szaporodtak meg a gyilkos cápatámadások, valamint azért, mert a fürdőzők, sportolók az új különleges vízi ruháknak köszönhetően több időt töltenek a tengerben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek