» Hírek

Ismét láthatók az ókori meztelen bronzszobrok

| | Nem érkezett még hozzászólás
Ismét múzeumban láthatók az ókori művészet remekműveiként ismert riacei bronzszobrok, amelyek évekig egy dél-olasz hivatal folyosóin hevertek. Most földrengésbiztos talapzaton állnak.

 Hazatértek a riacei bronzszobrok - ünnepelte az olasz sajtó azt, hogy a Krisztus előtti 5. századra datált két szobor ismét otthonra talált, mégpedig a Reggio Calabriában újonnan megnyitott Museo della Magna Grecia régészeti múzeum nagytermében. A múzeumban egyelőre csak e két szobor látható, az épület többi szárnyát áprilisig rendezik be a tartományban talált régészeti leletekkel - írja az MTI.

A kétméteres szobrokat carrarai márványból készült, negyven centiméter magas talapzatra állították. A talapzat különlegességének számít, hogy belső szerkezetének köszönhetően földrengésbiztos. A terem hőmérséklete és páratartalma is szabályozott a szobrok korróziójának elkerülése miatt. 

Évekbe tellett, amíg sikerült méltó helyszínt találni a két ókori bronzalkotásnak. Az utóbbi több mint három évben a riacei bronzokat a közönség nem láthatta. Először restaurálták őket, majd a Reggio Calabria-i bürokrácia nyelte el a szobrokat: elfelejtve porosodtak a földre fektetve.

Az olasz kulturális élet botrányt kiáltó képviselőinek tiltakozása sem vezetett gyors eredményre, meg kellett várni a szobroknak szánt új múzeum felépítését. Arra pedig, hogy a világon páratlan szobrokat addig állítsák ki máshol, a dél-olasz tartomány nemet mondott.

Az ókorból kevés teljesen ép bronszobor maradt fenn. Ezt a sportolókat vagy mitológiai hősöket ábrázoló szoborpárost 1972 nyarán a calabriai Riace tengerében egy búvár találta meg kétszáz méterre a parttól, nyolc méteres mélységben. A meztelen férfiszobrok egyikének fejét sisak védi. Kéztartásukból azt lehet feltételezni, hogy lándzsát és pajzsot tartottak. Megtalálásuk után és az 1990-es évek elején is restaurálták őket.

Fotó:Wikimedia

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

Ajándékozzon pihenést! Lepje meg szeretteit a Miskolctapolca Barlangfürdő**** különleges élményével!

Delawer élménybeszámolót írt
Egy élhető város
3 napja
Delawer új galériát hozott létre
Amszterdami séta
3 napja
Lilla79 élménybeszámolót írt
Az ezeregyéjszaka meséi Marokkóban
5 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 30-31. nap
9 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.