Megnyílt az új World Trade Center első tornya New Yorkban

Megnyílt az új World Trade Center első tornya szerdán New York Manhattan városrészének azon a helyén, amelyet a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás után Ground Zerónak neveztek el.

A szigeten éveken át tátongott a sebhely, amelyet a terrortámadás ütött New York üzleti negyedén. Több mint 12 évvel a merénylet után az új World Trade Center (Világkereskedelmi Központ) tervezett négy új tornya közül megnyílt az első.

A 4 WTC nevű, csupa üveg, 72 emeletes felhőkarcoló csaknem 298 méteres magasságával a legkisebb lesz az új épületegyüttes négy tornya közül. Az épületet közvetlenül a támadás csaknem 3000 áldozatának emlékműve mögé, a hajdani déli torony helyén emelték.

Michael Bloomberg, a város leköszönő polgármestere New York nagy napjának nevezte a torony ünnepélyes megnyitóját, amellyel "új, fényes fejezet kezdődik". A megnyitón részt vett Fumihiko Maki japán építész, akinek tervei alapján a felhőkarcolót építették. A tervező elmondta: a 4 WTC két lényeges elemből áll, egyik a minimalista torony, mely a nyugalmat és a méltóságot szimbolizálja, a másik az alap, amely az újjáéledő Dél-Manhattan katalizátora kíván lenni.

A jelenleg üresen álló épület főként irodáknak ad majd otthont, de üzletek és éttermek is lesznek benne. A 200 ezer négyzetméternyi terület egyharmadát New York és New Jersey kikötői hatósága foglalja majd el, mely egyébként az ingatlan nagy részének tulajdonosa is.

Az épületegyüttes leglátványosabb tornyának, az 541 méter magas, 102 emeletes One World Trade Centernek megnyitása 2014-ben várható, azonban már május óta, keddtől pedig hivatalosan is az Egyesült Államok legmagasabb felhőkarcolójának számít.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek