Áprilisban indul a budapesti közbringa-rendszer

Szponzora után a MOL-Bubi nevet kapta a jövő tavasszal debütáló budapesti közösségi kerékpár-rendszer, amelyet számos külföldi példa vizsgálata alapján indít el a főváros - írja a Turizmus.com.

 A felmérések szerint a magyarok 19,1 százaléka vallja első számú közlekedési eszközének a kerékpárt és a budapesti bringások száma folyamatosan nő – míg tavaly egész évben 450 ezer biciklist regisztrált a Kiskörúti számláló, idén október 22-én haladt át a félmilliomodik kerékpáros. A jövő tavasszal 1000 kerékpárral, 1500 dokkolóhellyel és 75 állomással rendelkező rendszer azonban nem csupán a budapestieket, hanem az ide látogató külföldieket is megcélozza.

Ilyenek lesznek a Bubi bicajok
Galéria: Bubi
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Az állomások közül 57 a pesti, 16 a budai oldalon, egy pedig a Margitszigeten lesz megtalálható. A jelenlegi tervek szerint az első félóra ingyenes lesz, a tarifák azonban még kidolgozás alatt állnak, de az már biztos, hogy lesz napi, heti, havi, sőt éves bérlet is, kártyás rendszerben.

A terminálok telepítése január-februárban lezajlik, az uniszex, csomagtartóval, fényszórókkal felszerelt, kimondottan strapabíró és lopásvédelemmel ellátott kerékpárokat a Csepel gyártja.

A rendszer éves működési költsége 250 millió forint, ebből 120 milliót a névadó MOL szponzorál, 70 milliós éves bevételre lehet számítani a bérleti díjakból, a fennmaradó összeget a főváros állja. 

További híreket a Turizmus.com oldalon talál. A turisztikai szakma legfrissebb híreiért pedig iratkozzon fel a Turizmus Panoráma Bulletinre!

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek