Sopronban és Csopakon jó ökoturistának lenni

Sopronban és Csopakon jó ökoturistának lenni

Idén negyedik alkalommal adták át „Az év ökoturisztikai létesítménye" címet, melynek díjátadó ünnepségére ebben az évben is szeptember 27-én, a Turizmus Világnapja alkalmából került sor. A cím elnyerésére ökoturisztikai létesítmények üzemeltetői (nemzeti park igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek) pályázhattak ökoturisztikai látogatóközpont és tanösvény kategóriákban.

A pályázatra az ország különböző tájairól összesen 16 pályamunka érkezett, amelyeket egy szakmai munkacsoport bírált el. Az előzetes értékelés során a bírálóbizottság vizsgálta, hogy a létesítmények mennyire felelnek meg az ökoturizmus alapelveinek, vagyis pontozták többek között a természeti-kulturális erőforrások fenntartható használatát, a résztvevők számára nyújtott autentikus élményeket, a terület értékeinek alapos és élményszerű megismertetését, illetve a létesítmény tudatosan oktató és szemléletformáló szerepét is. A második fordulóba jutott pályázatokat helyszínbejárás során értékelték, a látogató- és családbarát jellegük figyelembevétele alapján – írja közleményében a Magyar Turizmus Zrt.

Díjazottak

Látogatóközpont kategóriában

  1. helyezést ért el a Nyugat-magyarországi Egyetem által üzemeltetett soproni Ligneum Látogatóközpont
  2. helyezett a kölkedi Fehér Gólya Múzeum (Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság)
  3. helyezett a celldömölki Kemenes Vulkánpark Látogatóközpont (Kemenes Vulkánpark)


Tanösvény kategóriában

  1. helyezést ért el a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által üzemeltetett csopaki Pele-körút tanösvény
  2. helyezett a békéscsabai Lischka Lipót tanösvény (Körösök Völgye Natúrpark Egyesület)
  3. helyezett az őriszentpéteri Rezgőnyár tanösvény (Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság)
  4. Az idei legjobbak

    Ligneum Látogatóközpont, Sopron


    A Zöld Egyetem program keretében 2012-ben nyílt meg a Nyugat-magyarországi Egyetem soproni campusán a Ligneum Látogatóközpont, amely az egyetem környezettudatos szemléletet közvetítő tudástereinek egyike. Az egyetem területén található botanikus kert szívében megnyílt tudományos-turisztikai komplexumot tudatosan, a látogató- és családbarát ökoturisztikai bemutatóhely kritériumai szerint alakították ki. A többfunkciós ház az erdő és a fa csodálatos világát bemutató időszakos és állandó kiállítása mellett kedvelt rendezvényhelyszín. Ismeretanyagát az egyetem oktatói, hallgatói állították össze, figyelve arra, hogy a tudományos eredmények disszeminációja a nagyközönség számára is érthető formában történjen.


    Pele-körút tanösvény, Csopak


    A tanösvény a barátságos hangulatú Balaton-parti falu, Csopak belterületén, egy 1,5 hektáros parkban található, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság központjában. A tanösvény mintegy 50-féle fás- és lágyszárú növény, valamint egy kis patak között kalauzol csendes, ámde madárhangoktól annál inkább hangos, harmonikus környezetben. A tanösvény célja egy kertvárosi lakókörnyezetben észlelhető, nyomot hagyó élővilág bemutatása az ösvény interaktív módon tájékoztatást nyújtó állomásain.

     

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek