» Hírek

Tovább őrölhet hazánk egyetlen vízimalma

| | Nem érkezett még hozzászólás
A baranyai Orfűn vízimalmot újítanak fel, Eszéken egy új hajómalmot építenek az idegenforgalmat és a hagyományőrzést szolgáló magyar-horvát együttműködés alapján, amelyre 2015-ig mintegy 125 millió forintot költenek.

Füzes Kata, a Malomkő Alapítvány kuratóriumi elnöke hétfőn Orfűn, a projekt részleteiről tartott sajtótájékoztatón az MTI érdeklődésére elmondta: az alapítvány és az eszéki önkormányzat európai uniós finanszírozású kezdeményezése keretében Orfűn a vízimalom 19. századi épületének, őrlőberendezéseinek, udvarának és malomárkának rekonstrukcióját végzik el.

Ősi gabonákat őrölhet az orfűi vízimalom

Magyarországon jelenleg az orfűi az egyetlen vízimalom, amelynek van őrlési engedélye. A létesítmény a mellette álló egykori lóhajtásos szárazmalommal, a molnár nyári konyhájával, pincéjével együtt malommúzeumként működik, és évente 7-8 ezer látogatót fogad. A kuratóriumi elnök hangsúlyozta: céljuk az, hogy a vízimalom akár folyamatosan őrölhessen, és jobb körülmények között, több látogatót fogadhasson.

A felújítás lehetőséget nyújt ősi gabonafajták feldolgozására, a boltokban nem kapható különleges lisztek előállítására és az azokból készülő kenyerek, péksütemények bemutatására. Távolabbi terv, hogy a helyszínen létrehozzák Baranya megye malomépítészetének skanzenét.

Hajómalmot építenek Eszéken

Denis Ambrus, Eszék alpolgármestere az együttműködés Eszékre vonatkozó részével kapcsolatban kitért arra, hogy az új hajómalmot a Dráván építik meg. Az építmény reményeik szerint nemcsak turisztikai látványosságként szolgál, hanem segít a fiatalabb generációknak az egykor virágzó hagyományos malomipar megismerésében, a tradíciók újraélesztésében.

Zvonimir Prgomet, a projekt horvát menedzsere megemlítette, hogy Eszéken és környékén egykor számos vízimalom épült és működött, az utolsó a második világháborúban, bombatámadás következtében dőlt romba.
A beruházásokon kívül a magyar-horvát pályázati együttműködés fontos eleme egy malomtörténeti kutatás. A munka Baranyában és a határ menti régióban a különböző malomtípusok, az azokban alkalmazott technika megismerésére, a meglévő malomépületek feltérképezésére irányul.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
2 napja
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
12 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
12 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
14 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.