Pandaháború tört ki Belgiumban!

Pandaháború tört ki Belgiumban!

Kína két óriáspandát - egy hímet és egy nőstényt - kölcsönöz 15 évre Belgiumnak egy megállapodás alapján. A pandapár érkezésének híre flamand-vallon nyilatkozatháborút váltott ki az országban, ugyanis a két állat nem a holland nyelvű Flandriában található, nagyhírű antwerpeni állatkertbe, hanem a franciaajkú Pairi Daiza vadasparkba kerül.

China Foto Press / Barcroft Medi / Northfoto

 

A tapasztalatok szerint egy állatkert látogatottságát akár 20 százalékkal is növelheti, ha pandával gazdagodik. A kínaiak - ügyesen felismerve az üzleti lehetőségeket, amelyek e vonzerőben rejlenek - már Nagy-Britanniával, Ausztráliával, Ausztriával, Japánnal, Szingapúrral, Spanyolországgal, Tajvannal, Thaifölddel és az Egyesült Államokkal is kötöttek hosszú távú "pandakihelyezési" ügyletet.

A vallon szocialistapárti belga kormányfő úgy nyilatkozott, hogy egész Belgium számára megtiszteltetés a kínai pandák érkezése. Az idén 170 éves antwerpeni állatkert szóvivője azonban csalódottságának adott hangot, amiért nem gondoltak rájuk, így a két panda nem őket, hanem Di Rupo miniszterelnök lakóhelyétől nem messze fekvő vallon vadasparkot fogja megörvendeztetni. Kris Peeters, a flandriai regionális kormány feje is magyarázatot követel Di Rupótól. A szeparatista N-VA párt szerint nem kétséges, hogy a miniszterelnök ármánykodása nyomán jutottak a pandák Vallóniának.

Chinafotopress / Northfoto

 Az antwerpeni állatkert arra panaszkodott, hogy ők már 1987-ben tapasztalatokat szereztek a pandatartás rejtelmeiben, de immár tíz éve hiába könyörögnek egy újabb pandapárért. Di Rupo hivatala viszont közölte: csak a Pairi Daiza nevű vadaspark adott be hivatalos kérelmet, sőt, közvetlenül is megkereste a kínai hatóságokat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek