Svájc sem exportál sífelvonót Észak-Koreába

Svájc sem exportál sífelvonót Észak-Koreába

Phenjan tiltakozik amiatt, hogy a berni kormány megtiltotta egy svájci cégnek sífelvonók Észak-Koreába exportálását. Svájc arra hivatkozva akadályozta meg, hogy a Bertholet Maschienbau cég 7 millió frank (1,7 milliárd forint) értékben leszállítsa a berendezéseket, hogy a kommunista országgal szemben kereskedelmi szankciók vannak érvényben, amelyek tiltják luxuscikkek bevitelét, márpedig a svájci gazdasági államtitkárság (SECO) szerint a síliftek ebbe a körbe tartoznak.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető nemrég jelentette be, hogy az év végéig el kell készülnie egy világszínvonalú sícentrumnak az ország keleti részén található Maszik-hegyen. A tervek 110 kilométer hosszúságú pályarendszerről, egy hotelről, felvonókról és egy helikopter-leszállóhelyről szóltak. A SECO szerint "elképzelhetetlen, hogy a lakosság is használni fogja" a készülő síközpontot.

A KCNA hivatalos hírügynökség szombaton közölte az észak-koreai síszövetség közleményét, miszerint egyetlen ország sem tilthatja meg Phenjannak, hogy olyan berendezést vásároljon, amely nem rakéta- vagy atomfegyvergyártáshoz szükséges. "Egyes országok az önkényes gyakorlatot folytató Egyesült Államok nyomására akadályozzák Észak-Koreát még olyan berendezések importjában is, amelyek tömegsport-létesítményekhez szükségesek" - olvasható a közleményben.

Az osztrák Doppelmayr és a francia Pomagalski sífelvonógyártók korábban politikai okokra hivatkozva visszautasították az észak-koreai megkeresést. Az ország gazdasági helyzetét tekintve igen ambiciózus – egyesek szerint a lakosság éhezése közepette egyenesen ízléstelen – terv sokak szerint összefüggésben van azzal, hogy Dél-Korea 2018-ban téli olimpiát rendezhet. Mások úgy vélik, hogy a fiatal diktátor saját gyermekkori élményeit akarja feleleveníteni a költséges projekttel, Kim ugyanis Svájcban járt középiskolába, ahol állítólag síelni is megtanult.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek