Litkey Farkas tizenegyedszer nyert a Kékszalagon

Litkey Farkas tizenegyedszer nyert a Kékszalagon

Izgalmas, szoros versenyben Litkey Farkas és csapata nyerte a 45. Kékszalagot, ezzel 11. alkalommal diadalmaskodott a vitorlásversenyen. Litkey Farkas idén az EvoPro magyar mérnökiroda színeiben indult a Lisa nevű hajóval, amellyel 2007-ben, 2009-ben és 2011-ben diadalmaskodott.

A verseny honlapján követhető élő közvetítés során a győztes elmondta: nehéz küzdelemben nyerték meg a versenyt, első alkalommal történt, hogy két hajó - a Principessa és a Raffica - is gyorsabb volt náluk. Király Zsolt, a Raffica kormányosa kilencedszer lett második. Mint mondta, gyorsabb hajóval kaptak ki, nem lett volna szabad elengedniük a Lisát.

A verseny győztese, Litkey Farkas és 17 tagú csapata a 45. Kékszalag Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásversenyen Balatonszemes közelében. Fotó: Szántó Áron / MTIForrás: Travelo

 Litkey szerint segítségükre volt, hogy a szigligeti öbölben legyengült a szél, illetve a parti szél is őket segítette. Utóbbi a vártnál egy órával korábban érkezett. Litkey Farkas hozzáfűzte, a délelőtti teljesítményükkel nem volt elégedett, csak 60 százalékon vitorláztak. A várható időjárás miatt a győztes csapat egy külön Code Zero vitorlát varratott, ennek felhúzása is fontos szerepet játszott a sikerben.

A mezőny csütörtök reggel kilenc órakor rajtolt el, Litkey Farkas és a 17 fős legénység 14 óra feletti idővel teljesítette a távot. A szervezők tájékoztatása szerint 525 hajó - fedélzetükön összesen nagyjából 2500 résztvevővel - vágott neki a légvonalban 145 kilométeres táv leküzdésének. Ez azt jelenti, hogy nem dőlt meg a részvételi rekord, 2010-ben ugyanis 623 vitorlást regisztráltak.

Az indulóknak a Balatonfüred-Kenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred útvonalat kell teljesíteniük, a kiírás szerint szombat reggel kilencig lehet érvényesen célba érni. A verseny rekordját tavaly óta 10 óra 34 perces idővel a Fifty-Fifty katamarán tartja, amely a Nemere II 1955-ös csúcsát javította meg hat perccel. Európa legrégebbi és legnagyobb tókerülő versenyét 1934-ben rendezték meg először.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek