» Hírek

Bármikor kitörhet az ecuadori tűzhányó

| | Nem érkezett még hozzászólás
A vulkán kitörésétől tartva készültséget rendeltek el vasárnap az Ecuador középső részén elhelyezkedő Tungurahua környékén. Most narancsszínű riasztás van érvényben, de ha a helyzet tovább romlik, ki kell telepíteni a lakosokat és a turistákat.

A turisták által kedvelt régióban fekvő tűzhányó lávát és hamut lövell ki magából, amit heves robbanások kísérnek - közölte a helyi földtani intézet.

A fővárostól, Quitótól mintegy 135 kilométerre délre található, több mint ötezer méter magas vulkán Chimborazo tartományban fekszik. Ez a tűzhányó a legaktívabb a latin-amerikai országban.

Az MTI értesülései szerint a katasztrófavédelem most narancsszínű riasztást adott ki. Ez az utolsó előtti szint a legmagasabb készültséget jelentő vörös előtt, amikor megelőző intézkedésként már ki kell menekíteni a környéken élőket.

A hatóságok adatai szerint a vulkán közelében fekvő Banos településre évente egymillió turista érkezik, 40 százalékuk külföldi. A vulkán, amely kecsua indiánok nyelvén tüzes torkot jelent, 1999 óta újra aktív. Hét évvel ezelőtt hatan vesztették életüket erősebb kitörései következtében. Három évvel ezelőtt, 2010-ben pedig a hatóságok vörös riasztást rendeltek el és kimenekítették a lakosokat, valamint a turistákat.

Figyelmeztnek, mit kell tenni vészhelyzet esetén

A Tungurahua kifejezetten aktív vulkánnak számít, a környéken elég gyakoriak a földrengések és az időnként füstölő vulkán. A környező településeken ezért szobafoglalás előtt a recepción ismertetik a vendégekkel, hogy mi a teendő például kitörés vagy földrengés esetén.

A táj magával ragadó szépsége miatt azonban rengeteg turista járja végig a vulkán oldalában kanyargó szerpentint, amelyen még a 2006-os kitörés nyomai is láthatók. Akkoriban a magából 15 km magas füstfelhőt kiengedő vulkán, egy széles sávban teljesen eltüntette a növényzetet, és finom vulkáni hamuval borította be a hegyoldalt. A felhő a Csendes-óceán felé sodródott és még műholdképeken is jól látszott.
Mintegy órányira a várostól már egy egészen más képet mutat magáról a település: egy  trópusi erdő vízesései csalogatják a turistákat sportolásra és felfedező kirándulásokra.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
4 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
4 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
9 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.