» Hírek

Kitilthatják Velence közeléből az óriás tengerjárókat

| | Nem érkezett még hozzászólás
Nem sokáig élvezhetik a tengerjáró hajók utasai a gyönyörű panorámát, amikor kihajóznak a lagúnák városából. Az óriás hajókat az olasz kormány ugyanis kitiltaná az óváros közeléből, mert a parton veszélyes hullámokat gerjesztenek.

A hatalmas úszó szállodák olyan hullámverést keltenek, amely már veszélyezteti az óváros műemlékeit. Az olasz kormány a környezet- és városvédők aggodalmainak helyt adva július végén dönt arról, hogy a hatalmas személyszállító hajók a jövőben az óvárost elkerülve alternatív útvonalon hagyják el a velencei kikötőt- írja a Turizmusonline.hu.

A tervezetnek persze nem mindenki örül. A velencei kereskedők és étterem tulajdonosok attól tartanak, hogy a panoráma-útvonal módosítása miatt csökken az onnan induló hajók népszerűsége, s így nekik bevétel kieséssel kell számolniuk.

A számok elgondolkodtatók: a 2000-ben regisztrált 337 ezerrel szemben, tavaly már 1,8 millió turista indult hajóútra Velencéből. Ez azt jelenti, hogy 2012-ben 650 hatalmas tengerjáró indult Velencéből - a hagyományos, „panorámás” útvonalon. Ennek gazdasági hatásai cseppet sem elhanyagolhatók hiszen a turisták egy része részben emiatt választja a Velencéből induló hajóutakat. Egy alternatív kihajózási lehetőség kialakítása 100-120 millió euróba, és egy éves előkészítő munkába kerülne a velencei polgármesteri hivatal számításai szerint.

A kerülő út esetleges bevezetése máris aggodalmakat kelt a helyi turisztikai iparban. Első számítások szerint ugyanis 6000 munkahely forog veszélyben, ha a hajókat elterelik az óváros mentén fekvő Giudecca kanálisról. A velencei városatyák attól is tartanak, hogy a hajók egy része a jövőben Istanbulból, Athénból vagy Alexandriából indul majd.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
1 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
1 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
6 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.