Kitilthatják Velence közeléből az óriás tengerjárókat

Nem sokáig élvezhetik a tengerjáró hajók utasai a gyönyörű panorámát, amikor kihajóznak a lagúnák városából. Az óriás hajókat az olasz kormány ugyanis kitiltaná az óváros közeléből, mert a parton veszélyes hullámokat gerjesztenek.

A hatalmas úszó szállodák olyan hullámverést keltenek, amely már veszélyezteti az óváros műemlékeit. Az olasz kormány a környezet- és városvédők aggodalmainak helyt adva július végén dönt arról, hogy a hatalmas személyszállító hajók a jövőben az óvárost elkerülve alternatív útvonalon hagyják el a velencei kikötőt- írja a Turizmusonline.hu.

A tervezetnek persze nem mindenki örül. A velencei kereskedők és étterem tulajdonosok attól tartanak, hogy a panoráma-útvonal módosítása miatt csökken az onnan induló hajók népszerűsége, s így nekik bevétel kieséssel kell számolniuk.

Fotó: Hahn-Nebinger / Northfoto

A számok elgondolkodtatók: a 2000-ben regisztrált 337 ezerrel szemben, tavaly már 1,8 millió turista indult hajóútra Velencéből. Ez azt jelenti, hogy 2012-ben 650 hatalmas tengerjáró indult Velencéből - a hagyományos, „panorámás" útvonalon. Ennek gazdasági hatásai cseppet sem elhanyagolhatók hiszen a turisták egy része részben emiatt választja a Velencéből induló hajóutakat. Egy alternatív kihajózási lehetőség kialakítása 100-120 millió euróba, és egy éves előkészítő munkába kerülne a velencei polgármesteri hivatal számításai szerint.

A kerülő út esetleges bevezetése máris aggodalmakat kelt a helyi turisztikai iparban. Első számítások szerint ugyanis 6000 munkahely forog veszélyben, ha a hajókat elterelik az óváros mentén fekvő Giudecca kanálisról. A velencei városatyák attól is tartanak, hogy a hajók egy része a jövőben Istanbulból, Athénból vagy Alexandriából indul majd.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek