» Hírek

Túl hangosak a müezzinek Indonéziában

| | Nem érkezett még hozzászólás
Ezért csendre intik őket. Indonéziában, a világ legnépesebb muzulmán országában ugyanis arra kérték a mecsetek müezzinjeit szerdán, a ramadán első napján, hogy fogják vissza a hangerejüket.

Mint minden évben a böjti hónap idején, idén is hangszórót nem kímélve verseng egymással a mintegy 800 ezer mecset müezzinje. A napi öt imán túl – az első reggel fél ötkor kezdődik – szinte szünet nélkül recsegtetik az egymásra helyezett hangszórókat a folyamatos Korán-idézetekkel.

A hangszórók által felerősített hangerő fülész szakorvosok szerint eléri az egészségre káros szintet. Ezt szeretné elkerülni a világ negyedik legnépesebb országa mecsetjeit tömörítő Indonéz Mecset Tanács.

"Ramadán idején a mecsetek egyre hangosabbak. Meg kell tehát kérnünk őket, korlátozzák a hangszórók használatát" – mondta a szervezet helyettes vezetője, Masdar Masudi. "Nagyon fontos, hogy a muzulmánok nyugodt légkörben, ünnepélyesen tehessenek eleget vallási kötelezettségeiknek a szent hónap alatt" – tette hozzá.

Kitépte a hangszórókábelt, börtönt kapott érte

Az imára szólítást bírálni, szigorú tabunak számít Indonéziában, eddig csak külföldiek vállalkoztak erre, a saját kárukra. Három éve a kelet-indonéziai Lombok szigetén élő egyik amerikai engedte szabadon egy mecset elleni haragját, kitépve a hangszórókábelt. Istenkáromlásért öt hónapi börtönre ítélték.

Mostanában azonban már nem csak a külföldiek bírálnak. Tavaly egy hetvenes éveiben járó muzulmán merészelte bepanaszolni a szomszédjában lévő túlbuzgó mecsetet. Miután többször is megfenyegették, visszavonta ugyan a panaszt, de a mecset is csökkentette a hangerőt.
2012 áprilisában nagy meglepetésre Boediono indonéz alelnök szólította fel önmérsékletre a mecseteket. "Az első ima messziről szóló lágy hangja több visszhangra lel, és mélyebben megérinti a szíveket, mint a fülekbe recsegő harsány kiáltások" – mondta.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
2 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
2 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
6 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.