» Hírek

Készpénz nélkül, de akár hitelből is nyaralunk

| | Nem érkezett még hozzászólás
Egy kutatásból kiderül, hogy a külföldre utazók többsége az év közbeni megtakarításából gazdálkodja ki a nyaralásra valót, de ha ezt nem teheti, hitelt vesz fel. Készpénz helyett pedig szívesebben használnak bankkártyát külföldön.

A külföldön nyaralók közül sokan készpénz helyett már inkább bankkártyával indulnak útnak – derül ki a CIB Bank megbízásából készített kutatásból. A Xallis Consulting által 30-55 év közötti nagyvárosiak körében végzett kutatás eredményei szerint a külföldön nyaralók többsége nem visz készpénzt magával, inkább a bankkártyájára támaszkodik a nyaralás során. A megkérdezettek 38 százaléka kártyáját fizetésre, 23 százaléka pedig készpénzfelvételre használja. Mindössze a külföldön nyaralók 39 százaléka vált valutát indulás előtt.

Legtöbbet a szállodában költünk

Surányi Zoltán, a CIB Bank lakossági üzletfejlesztési vezetője szerint a magas külföldi bankkártya-használat népszerűségét erősíti, hogy bizonyos bankkártyákhoz díjmentes készpénzfelvétel is társul, így a határon túl nem kell extra költségekkel számolni.

A plasztikkártyák határon túli használatának növekvő arányát mutatja, hogy a CIB Bank adatai szerint tavaly már a kártyás tranzakciók 11 százaléka történt külföldön, és a kártyát legtöbbször a nyaralási szezon alatt használták. A nyári hónapokban majdnem 30 százalékkal többet költenek az ügyfelek külföldön, mint a többi hónapban, a legnagyobb növekedés pedig a szállodai költésekben mutatkozik.

Akinek kártyája van, utasbiztosítása is van

A külföldi kártyahasználat több mint harmada nyaralásszervezéshez kapcsolódik (szállodafoglalás, repülőjegy vásárlás, stb.), de sokan használják kártyájukat áruházakban és benzinkutakon is. Az átlagos készpénzfelvétel összege külföldön 48 000 forint, a leggyakrabban felvett összeg pedig 100 euró.
Azok, akik használják a kártyájukat külföldön, átlagosan évente körülbelül négyszer használnak ATM-et határainkon túl. A külföldön bonyolított tranzakciók több mint 80 százaléka vásárláshoz kapcsolódik, közel ötöde pedig készpénzfelvételhez. A külföldön kártyájukat használók igen magas arányban (90%) rendelkeznek utasbiztosítással is.

Akár hitelből is nyaralunk

A CIB kutatásából az is kiderül, hogy a külföldre utazók többsége (65%) havonta félretett pénzből spórolja meg a nyaralásra valót, de vannak akik a szülők által fizetett útra mennek (12%) vagy banki hitelből (9%), esetleg más kölcsönből fedezik utazásukat (3%).

Az utazási célpontok között Nyugat-Európa a legnépszerűbb, ide tart a külföldön nyaralók fele. Az országok közül idén is Horvátországba utaznak a legtöbben, déli szomszédunkat pedig Olaszország követi a népszerű célpontok között.
A CIB szakértői a határon túli bankkártyás tranzakciók további növekedésére számítanak. Ezt minden bizonnyal segíti, hogy a legkedveltebb külföldi úti cél, Horvátország esetében például a CIB horvát testvérbankjának, a PBZ készpénzkiadó automatáiból 641 helyen lehet díjmentesen kunához jutni a CIB Bank egyik kártyájával.

A díjmentes külföldi készpénzfelvételről további információt itt talál.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
4 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
4 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
9 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.