» Hírek

Pandakölyök született a tajpeji állatkertben

| | Nem érkezett még hozzászólás
Nőstény bocsot hozott a világra a tajpeji állatkert óriáspandája, amelyet egy másik példánnyal együtt, négy évvel ezelőtt kapott ajándékba Tajvan Kínától.
Fotó: Taipei Zoo Facebook
Fotó: Taipei Zoo Facebook


A kilenc esztendős Jüan Jüan helyi idő szerint szombat éjszaka hozta világra kicsinyét. Az anyaállat márciusban esett át mesterséges megtermékenyítésen - jelentette be az állatkert. Három év alatt ez volt a hetedik próbálkozás az állat megtermékenyítésére.

A természetes úton való teherbe esés viszonylag ritka a pandáknál. Az állatkert egy képet is közzétett az anyaállatról, amint rózsaszín, tenyérméretű kicsinyét tartja. A hét végén született bocs azóta enyhe lábsérülést szenvedett, de az állatkert illetékesei szerint jó állapotban van. 

A kölyköt anyja sebesítette meg véletlenül, amikor a nőstény állat megpróbálta megfogni a szájával és lenyalogatni kicsinyét. A nőstény kölyköt jelenleg inkubátorban tartják és a kontinentális Kínából, illetve saját anyjától származó pandatejjel etetik. Az állatkert szerint a bocsot éjjel-nappal megfigyelés alatt tartják az első héten. Az apróság egy hónapig lesz inkubátorban, majd - ha kettejük kapcsolatát megfelelőnek ítélik - anyja gondjaira bízzák.
Az állatkert szerint Jüan Jüan teljes mértékben a gyermeknevelésnek szentelte magát: szinte nem tesz mást csak eszik és a kicsire figyel. Az intézmény azt tervezi, hogy a nagyközönséget is bevonja a névválasztásba.

Kína 2008 decemberében küldte az óriáspandákat Tajvanra, amely 1949 óta de facto független Kínától. Az állatok a Tuan Tuan és a Jüan Jüan neveket kapták Kínától. A két név együtt azt jelenti, "újraegyesülés". Ellenzéki politikusok és más tajvani szkeptikusok akkor arra figyelmeztettek, hogy Kína a két fél újraegyesítési ügyének népszerűsítésére használhatja fel az állatokat.

A pandapár mindezek ellenére töretlen népszerűségnek örvend az állatkertben. Jüan Jüan sokat várt vemhességét élénk figyelemmel követte a média. Az állatkert illetékese szerint Kína támogatta az ötletet, hogy a bocs a szigeten maradjon. Peking előszeretettel "adja kölcsön" pandáit a világ különböző országainak, ám a világra jött kicsinyeket mindig oda kell adni Kínának.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
4 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
4 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
9 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.