Fél tonna keszeget sütnek Gyenesdiáson

Több mint 500 kiló keszeget sütnek meg a hétvégi Gyenesdiási Keszegfesztiválon, ahol két teljes napon át többek között halászléfőző-versennyel, dzsesszkoncerttel és közös strandolással várják a halkedvelő látogatókat.

A Balaton északi partján található településre a korábbi évek tapasztalatai alapján csaknem kétezer látogatót várnak - mondta az MTI-nek Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere.
A gasztronómiai fesztiválra idén is több mint 500 kiló keszeggel készülnek a szervezők, amelyet hagyományosan paprikás lisztben megforgatva sütnek ropogósra. A településvezető elmondta, hogy a rendezvénnyel a balatoni halakra szeretnék felhívni a figyelmet, amelyek közül a keszeg az egyik legízletesebb balatoni halfajta.

 

Fotó: Ági mama / Indafotó

Idén, július 6-án Gyenesdiás ad otthont a Nemzetközi Diós Települések Találkozójának is. A már hetedik alkalommal megrendezendő országos eseményt 2007-ben Gyenesdiás indította útjára. A találkozón a hazai települések közül Diósviszló, Diósjenő, Diósd, Dióskál mutatkozik be, a határon túlról a szlovákiai Diósförgepatony és a romániai Bihardiószeg képviselteti magát.

A kétnapos programsorozat szombaton délelőtt 10 órától a Kárpáti korzón, a gyenesdiási piac mögött felállított rendezvénysátorban a Diós települések bemutatkozásával veszi kezdetét. A diási strandon pedig délután gyermekprogramok, homokvárépítő-verseny és vízi aerobik várja az érdeklődőket.

A zenés, táncos programok vasárnap délután 15 órától folytatódnak, közreműködik a Hévízi Új Színpad társulata, a Gála Társastánc Klub és a Rezidance együttes. A Kárpáti korzón vasárnap 17 órától kezdődő halászléfőző-versenyen sokféle módszerrel alkotnak majd gasztronómiai remekeket. A fesztivál vasárnap dzsesszkoncerttel és a tapolcai Verkli zenekar tánczenés estjével zárul, a részletes program ezen az oldalon olvasható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek