» Hírek

Zöldebb felszállásra számíthatunk?

| | 1 komment

2013. március 1. óta a HungaroControl, a spanyol Pildo Labs és a Wizz Air a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtéren tesztelték a folyamatos ereszkedéssel való leszállást (CDA – Continuous Descent Approaches) és a folyamatos emelkedéssel való felszállást (CCD – Continuous Climb Departures) a szén-dioxid kibocsátás csökkentése céljából – tájékoztat a Wizz Air sajtóközleménye.

A három vállalat közösen dolgozott annak érdekében, hogy csökkentsék a budapesti légi forgalom környezeti hatásait. Az együttműködés a REACT-Plus projekt keretén belül jött létre (REACT: Kibocsátás-csökkentés a repülőterek manőverezési területén CDA és CCD használatával). A projekt a SESAR JU és az AIRE III kezdeményezés társfinanszírozásával valósult meg, amelyek célja, hogy elősegítsék a modern technológiák és a zöldebb légiforgalmi irányítási megoldások alkalmazását.

A budapesti légi irányítási területen valamennyi üzemeltető számára lehetőség van a CCD és a CDA használatára. A rendszer hatékonyságát azonban a Wizz Air által mért adatok alapján fogják meghatározni. Ugyanakkor várható, hogy a műveletek alkalmazását minden érdekelt számára felajánlják majd.

Mi az AIRE?

Az Atlanti Kibocsátás-csökkentési Együttműködési Kezdeményezés (AIRE) az Európai Közösség és az Egyesül Államok Szövetségi Légiközlekedési Hivatala között létrejött megállapodás, amelynek célja a szén-dioxid kibocsátás csökkentése és a változás ütemének felgyorsítása a légiforgalmi irányítás (ATM) bevált gyakorlatainak alkalmazásával és a legmodernebb repülőgép technológiák hasznosításával. Az AIRE lehetővé teszi, hogy környezetbarát eljárásokat alkalmazzanak a repülés minden fázisában. Az AIRE fontos környezetvédelmi vonatkozású része a SESAR programnak, európai irányításáért a SESAR Közös Vállalkozás a felelős.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
1 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
1 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
6 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.