Százhetvenhárom lábasban főzik a birkapörköltet

Százhetvenhárom lábasban főzik a birkapörköltet

Százhetvenhárom főzőhelyen készül az immár hungarikumként jegyzett kunsági birkapörkölt június 29-én, szombaton a karcagi birkafőző fesztiválon, amelynek két napon át tartó rendezvényeire a korábbi évek tapasztalatai alapján több ezer embert várnak – írja az MTI.

Fotó: putto / Indafotó

A múzeumparkban minden lehetséges területet igénybe vesznek a főzőhelyek kialakításához. A 173 versenyző páros, trió vagy ennél népesebb csapat gasztronómiai remeke 173 birka levágásával jár együtt, mert általában egy pörköltet egy állat húsából készítenek el az általuk legjobbnak vélt recept alapján, melyet különböző edényekben főznek. A karcagiak főzőedényként az öntöttvas lábasra vagy fazékra esküsznek, míg például a túrkeveiek a bográcsot tartják a legalkalmasabbnak a birkaételhez.

Miután a díszvendég település, Mezőkövesd polgármestere megnyitja a Matyóföld népművészetét bemutató, a helyi múzeumban látható időszaki kiállítást, kihirdetik a főzőverseny eredményét szombaton délután 3 órakor és ekkor átadják a társadalmi és a Benke László többszörös világbajnok mesterszakács vezette szakmai zsűri által odaítélt díjakat.

A program már pénteken kezdetét veszi a karcagi városházán a magyar merinó juhfajta tenyésztésének helyzetéről és lehetőségeiről tartandó tudományos tanácskozással.

Kulturális és szórakoztató műsorok péntektől délutántól szombaton késő estig kínálnak kikapcsolódást elsősorban a zenés műfajokban. A helyszínen lesz kézműves- és népművészeti vásár, valamint ekhós szekérrel városnéző kocsikázás indul Karcag nevezetességeihez.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek