» Hírek

Sanghajban most bárki filmrendező lehet

| | Nem érkezett még hozzászólás

A héten zajló Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál egyik fénypontjának is nevezhető megnyitóról több generáció álmodozott korábban, a filmmúzeum terve ugyanis már hosszú évtizedek óta szerepel a kínai film szülővárosában aktív szakmabeliek tervei között – írja az MTI.

A kapuit hétfőn megnyító építmény a kelet-kínai metropolisz Hszücsiahuj kerületében kapott helyet. A 12 emeleten több mint 20 ezer négyzetmétert elfoglaló múzeumban több mint 10 ezer négyzetméteren kiállítási tér áll rendelkezésre, a fennmaradó részben többek közt egy 4D-s mozi, vendéglátóegységek és multifunkcionális termek kapnak helyet. Az állandó kiállítások között a kínai filmipar, valamint külön a sanghaji filmipar történetét bemutató tárlatok is helyet kapnak.

A kiállítási tárgyak száma megközelíti a háromezret, sokat közülük még soha sehol nem tettek közkinccsé. Csaknem ezer kiállítási tárgyat magánszemélyek ajánlottak fel, ezek közt van Vu Ji-gong kínai rendező 1983-ban a Manilai Nemzetközi Filmfesztiválon elnyert díjának elismerő oklevele és Hszia Jen, a múlt század elején alkotó dráma- és forgatókönyvíró eredeti kéziratai és levelei. A Sanghaj Filmcsoport is rendelkezésre bocsátotta 300 ezer darabos, a kínai mozihoz és a világ filmtörténetéhez kötődő gyűjteményét, amelyből a kiállításon válogatás látható.

Különlegességként valódi filmstúdiókban próbálhatják ki magukat a látogatók rendezőként, színészként vagy éppen operatőrként.

Sanghajt a kínai film szülőhelyeként tartják számon. Itt készült 1913-ban az ország legelső rövidfilmje, A nehéz páros (Nanfu nancsi), és az 1923-ra datálható Egy árva megmenti a nagyapját (Kuer Csiu Cucsi) című, úttörőnek számító alkotás is, amelyeknek hazai népszerűsége filmfővárossá emelte  a kelet-kínai nagyvárost. Az 1930-as évektől a filmipar töretlen bővülést mutat, melynek lendülete máig kitart.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
4 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
4 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
9 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.