Gyalogosövezetté teszik Róma ókori központját

Gyalogosövezetté teszik Róma ókori központját

Ignazio Marino, az olasz főváros hét végén megválasztott főpolgármestere bejelentette, hogy augusztus 15-től gyalogosövezetté teszi Róma ókori központját, kitiltva a járműveket a Forum Romanum és a Colosseum közeléből. Két hónap múlva már csak a tömegközlekedési eszközök, a kerékpárosok és a gyalogosok közlekedhetnek Róma szívében.

Hivatalosan is csak a sétálóké lesz a környék Fotó: mimi / TraveloForrás: Travelo

 A választási kampányban Marino egyik programpontja volt a Forum Romanum és a Colosseum közötti terület védelme. Az UNESCO-világörökség részét képző városrész Róma egyik legforgalmasabb csomópontja: római főpolgármester utoljára 1993-ban próbálkozott az autók kitiltásával, akkor sikertelenül. Eddig nem született megoldás a közlekedés elvezetésére, pedig az évente több mint ötmillió turista látogatta Colosseumnál a szmog mértéke a környezeti felmérések szerint az év minden ötödik napján meghaladja az egészségre veszélyes szintet.

Marino augusztus közepétől vezeti be a gyalogosövezetet, amikor Róma lakosainak többsége szabadságon lesz és minimális lesz az autósforgalom. Az igazi főpróbát azonban a szeptemberi munkakezdés jelenti. A Legambiente környezetvédelmi szervezet üdvözölte Marino bejelentését, hangsúlyozva, hogy ezt újabb forgalomkorlátozó lépéseknek kell követniük.

Giorgio Piccinato urbanisztikai szakértő a Corriere della Sera napilap szerdai római kiadásában kritikusan nyilatkozott. Hangoztatta, hogy a gyalogosövezet jó ötlet, de Róma központjának lezárásával a város többi részén nő majd a forgalom. Máshol a földalatti közlekedés megoldás, de ez az "ókori" Rómában lehetetlen.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek