Olcsóbbá válik a vonatozás?

Olcsóbbá válik a vonatozás?

Nem kell sem menetjegyet, sem gyorsvonati pótjegyet váltaniuk a START Klub kártya tulajdonosoknak Budapest közigazgatási határán belül, amennyiben Budapest elővárosán belüli utazásra használják kártyájukat – tájékoztat a MÁV Zrt. Az egykori BKSZ-határon belül, az elővárosi régióban utazva tehát csak a közigazgatási határ és az indulási/célállomás közötti távolságra kell megváltani a menetjegyet, így csökken a km-távolság, ami a menetjegy árát meghatározza. Az új feltételekkel havonta akár több ezer forint is megtakarítható.

Fotó: sunrise / Indafotó

A MÁV-START tovább bővíti a saját, kedvezményes kártyájának, a START Klub 50% kártyának és a társkártyának a szolgáltatásait, gondolva az elővárosi térségben utazókra is. A kártyatulajdonosok Budapest közigazgatási határán belül menetjegy megváltása nélkül utazhatnak mind a személy-, mind pedig a gyorsvonatokon, amennyiben az utazás a közigazgatási határon belül vagy az elővárosból indul, és a célállomás is ott található. A vasúttársaság a menetrendben rombusszal jelöli az igénybe vehető vonatokat. A díjmentesség a járatok több mint kilencven százalékán érvényes, kivételt csak az InterCity- és a nemzetközi vonatok képeznek.

A főváros agglomerációs régiójában, az egykori BKSZ-területén utazva - a ténylegesen megtett távolság helyett - csak a Budapest közigazgatási területén található első budapesti állomásig, illetve a Budapestről kiutazó utasnak pedig a közigazgatási határ utolsó budapesti állomásától kell megvásárolni a csatlakozó jegyet a START Klub kártya tulajdonosoknak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például Lajosmizse, Székesfehérvár, Pusztaszabolcs vagy Hatvan felől utazva nem kell a fővárosi pályaudvarokig tartó szakaszokon a nagyságrendileg húsz kilométeres távolságra fizetni, ennyivel csökken a jegy árát meghatározó km-övezet hossza. A gyorsvonati pótjegyet sem a közigazgatási határon belül, sem az elővárosi régióban nem kell megváltani. Az új feltételekkel havonta több ezer forinttal is kevesebbet fizethet egy elővárosi utas.

A START Klub kártya és társkártya eddig elsősorban a távolsági utasok számára jelentett megtakarítási lehetőséget, a mai naptól kezdődően pedig már az elővárosi utasoknak is. A már részletezett, menetjegy nélküli utazáson túl a legfontosabb előnye, hogy a belföldi, távolsági utazáskor ötven, a nemzetközi utazáskor pedig huszonöt százalékos kedvezmény igénybe vételére jogosítja a tulajdonosát a teljes áru, másodosztályú menetjegyek árából. Ezen felül gyorsvonati pótjegyet sem kell váltani, sőt szombatonként a kártyatulajdonosok egy útitársa is fél áron – Budapesten belül a fenti feltételek szerint ingyen – utazhat. A kártya éves vagy féléves időszakra vásárolható, a 26 év alattiak és felettiek számára különböző árakon.

További, részletes információ a MÁV-START honlapján, a http://www.mav-start.hu/startklub/startklub_kartya.php oldalon található, illetve a vasúttársaság telefonos ügyfélszolgálatán, a helyi tarifával hívható MÁVDIREKT vonalon: a 06 (40) 49 49 49-es telefonszámon kérhető.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek