» Hírek

Hévíz és Csopak képviselik Magyarországot

| | Nem érkezett még hozzászólás
Idén a helyi természeti értékek, tájérték, kiemelten a növény és állatvilág megőrzése a verseny témája.

Május 31-én zárult le a nevezés a 2013-as Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyre. Az idén huszadik alkalommal meghirdetett felhívásra 299 település jelentkezett, így a résztvevők száma a tavalyi megmérettetéshez képest nőtt – tájékoztat a Magyar turizmus Zrt.

A Virágos Magyarországért verseny immár csaknem két évtizede Magyarország legsikeresebb környezetszépítő versenye.

Az országos mellett ma már helyi – városi, megyei, régiós – versenyeket is rendeznek, amelyek évente közel kétmillió embert mozgósítanak a kulturált, rendezett, tiszta, virággal díszített környezet megteremtése, megőrzése érdekében. A megmérettetést huszadik alkalommal hirdették meg, a feltételek a korábbiakhoz hasonlók voltak: önkormányzatok nevezhettek.

A Virágos Magyarországért versenynek minden évben vannak kiemelt témái, melyek 2013-ban a helyi természeti értékek, tájérték, kiemelten a növény és állatvilág megőrzése.

A turisztikai régiók közül Budapestről és környékéről 30, Nyugat-Dunántúlról 46, Közép-Dunántúlról 29, Balatonról 30, Dél-Dunántúlról 61, Észak-Magyarországról 44, Észak-Alföldről 26, Dél-Alföldről 32, míg a Tisza-tavi régióból 1 nevezés érkezett.

A megyék közül a legtöbb jelentkezés, 38 a dél-dunántúli Baranyából futott be. A nevezésekkel együtt a települések írásos bemutatkozó anyagot és képeket is küldtek, melyek hamarosan megtalálhatók lesznek a mozgalom megújult honlapján, a viragosmagyarorszag.itthon.hu-n.

A benevezett településeket a szakemberekből álló területi zsűrik 2013 nyarán keresik fel, melyeket különböző bírálati szempontok – többek között a zöldfelületek minősége és rendezettsége, környezetvédelem, fenntarthatóság, kommunikáció, turisztikai látnivalók – szerint értékelnek, de figyelembe veszik az önkormányzatok és a helyi lakosság részvételét is a környezet szépítésében. A zsűrizésben a tavalyi évtől részt vesznek a Magyar Turizmus Zrt. Regionális Marketing Igazgatóságai is, ezzel is erősítve a turisztikai szempontok érvényesülését.

A helyszínbejárások után a verseny kiírói, Szervező Bizottsága és Értékelő Bizottsága nevezi meg 2013 legvirágosabb városát és falvát, amelyek aztán 2014-ben Magyarországot képviselhetik az Európai Virágos Városok és Falvak versenyén.

Tavaly Százhalombatta és Lövő indult az európai versenyen, mindkét település ezüst fokozatot elérve. Ebben az évben Hévíz és Csopak készül az európai megmérettetésre, amelyre a Virágos Magyarországért Szervező Bizottság és a Magyar Turizmus Zrt. szakértői készítik fel a településeket a tavaly novemberi díjátadó óta. A nemzetközi zsűri július második hetében keresi fel a két települést.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
5 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
5 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
10 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.