» Hírek

Árvízben született a prágai kismajom

| | Nem érkezett még hozzászólás

Új mókusmajom született hétfőn este a prágai állatkertben, amelynek a Moldva folyó melletti alacsonyabban fekvő része a hét végén ismét víz alá került, és lakosait biztonságosabb helyre kellett átszállítani – írja az MTI.

"Ez kedvező hír. A mókusmajom rendben van és a Plavácek (Úszó) nevet kapta. A jelenlegi árvíz idején ez az első újszülött állatkertünkben, ami bizonyítja, hogy a gondok ellenére az élet megy tovább. Sajnos az állatkert alsó részének evakuálásakor néhány állat elpusztult" - nyilatkozta Miroslav Bobek, az állatkert igazgatója kedden reggel újságíróknak.

Fotó: prágai állatkert / Facebook

A mókusmajom kistermetű állat, és Dél-Amerika őserdeiben a folyók mentén él. Pajkossága, mozgékonysága miatt az állatkertek látogatóinak kedvencei közé tartozik.

A prágai állatkert alsó részét vasárnap délután kellett evakuálni, egyebek között oroszlánokat, tigriseket, párducokat kellett biztonságosabb helyre szállítani. Az állatokat előbb elaltatták, majd átvitték új lakhelyükre. A majmok jelenleg a ketrecükhöz épített úgynevezett árvízellenes bástyában tanyáznak, s etetésükhöz csónakon járnak gondozóik.

Elköltöztették a fókákat is. Egyiküknek, Gastonnak egy korábbi esete, 2002-ben a világsajtót is bejárta, s történetét megírták, megfilmesítették. Gaston az akkori nagy árvíz idején a Moldvába került, és mintegy 200 kilométert úszva egészen Drezdáig jutott el, ahol sikerült elfogni. A piszkos vízben kimerült állatot, amelynek néhány napos küzdelmét az árral szinte élőben követték az emberek, sajnos nem sikerült megmenteni. Néhány éve a prágai állatkertben szobrot emeltek Gastonnak, amely azóta a gyermekek kedvencévé vált.

Az árvíz miatt jelenleg zárva tart a prágai állatkert. Bobek szerint a 2002-es árvíz idején 232 millió koronás kár érte az állatkertet. A mostani kárt 160 millió koronára becsülik.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
4 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
4 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
9 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.