Kényszerleszállás a Heathrow-n

Kényszerleszállás a Heathrow-n

"A Heathrow reptér megerősítette, hogy mindkét futópályáját lezárták műszaki hiba miatt" – adta hírül május 24-én délelőtt a BBC News. A hírek szerint fekete füstöt láttak szivárogni a British Airways Airbus A319-esének hajtóművéből, ezért a gép kényszerleszállást hajtott végre a reptéren. A BA762 járatszámú repülőgép Londonból Oslóba repült volna, azonban nem sokkal a felszállás után technikai hibát észleltek, és visszafordult a Heathrow-ra.

A BBC News egy szemtanút is megszólaltatott, aki London belvárosából látta az esetet. "A lángokat egyértelműen látni lehetett – felnéztem az égre, és egy kigyulladt repülőgépet láttam. Nem csupám a hajtómű lángolt, de a szárnyra is átterjedt a tűz. Az első gondolatom az volt, hogy az egész fel fog robbanni" – mondta el a 33 éves Rob Brownell.

Dugót okozott az égen a Heathrow kieséseThe Galway Advertiser / Facebook

 A gépen utazó 75 utast, és az őket kiszolgáló alkalmazottakat biztonságosan evakuálták a gépről vészcsúszdák segítségével helyi idő szerint 9 órakor. A mentőszolgálat munkatársai szerint három embert kellett ellátni kisebb sérülések miatt.

Mark Searle, a brit pilótákat tömörítő egyesület elnöke az esetről elmondta, hogy a gépen szolgáló pilóták professzionálisan viselkedtek. Idő közben a délit követően az északi futópályát is megnyitották, így a reptér teljes gőzzel üzemel.

A problémás AirbusSteve Parsons / MTI

 A reptér közölte, 23 gépet kellett az esemény miatt máshová irányítani. A Budapest Airport Facebook oldalán arra kérte az utasokat, hogy British Airways honlapján tájékozódjanak járatukról. Egyébként a bud.hu szerint késtek a Budapestről London Lutonra tartó gépek is, feltehetőleg a többi reptér forgalmára is ez az esemény hatott ki.

A British Airways közleményben tudatta, hogy teljes átvizsgálás alá vetik a problémát okozó Airbus A319-est. Az MTI nem hivatalos értesülései szerint a gép egyik hajtóműve közvetlenül a felszállás után kigyulladt, és a másik is megrongálódott, feltehetően azért, mert a gép madárrajjal ütközött.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek