Lustálkodjon a fűbén és nézze, mások hogyan izzadnak!

A Tatai-tó partján heverészve vagy a vár ablakán kitekintve, vidáman integethet azoknak, akik a tó körül szaladnak a tatai futóversenyeken.

A tatai tó körüli futóversenyek mára már igazi hagyománnyá váltak. Május 12-én hetvenedik alkalommal rendezték meg az Öreg-tó, a tatai vár, a Cseke tó, és az Angolpark érintésével zajló versenyt, melyen minden alkalommal több százan indulnak. A futóversenyek igazi családi programnak is alkalmasak, mivel váltóban vagy több távon is lehet indulni.

 

Nyáron is várnak minket a sportos programok Tatán.
Galéria: Tatai minimaration
Fotó: tatai minimaraton

Aki azonban vasárnap lemaradt a futóversenyről, ne szomorodjon el. A következő, nyári megmérettetésre már most lehet regisztrálni a város honlapján. A versenyeken minden befutó jutalmat kap, úgyhogy a jó idő és szép környezetben futás mellett mindig akad egy kis motiváció is a sportoláshoz. Ha nem sprintelünk ezerrel, érdemes körbenézni is, mert Tata legszebb helyein vezet végig a futóút.

Mozogni nem akaró kísérőknek is ideális a program, ha nyaralással szeretnék egybekötni a versenyzést, mivel a futók általában nem távolodnak el különösebben a központtól, így csak egy délelőttöt kell külön töltenünk sportos útitársainktól, különösen, ha a váltószakaszt vállalták, és ebédelni már mehetünk akár közösen is. Amíg párunk a tó körül lohol, mi bemehetünk a tó partján álló várba, vagy egyszerűen heverészhetünk a festői tóparton, és integethetünk az arra futóknak, akik épp mellettünk haladnak majd el.

 

Innen is lehet szemlélődni a sportos programokon.
Galéria: Tatai minimaration
Fotó: tata.hu

 

A tatai vár

 

A tatai vár igazi gyöngyszem a tó partján, már csak azért is érdemes megnézni, mert különböző évszázadok stílusjegyeit viseli magán. A Lackffy család kezdeményezésére ugyanis az 1300-as évek végétől folyamatosan épült és átépült. Fénykorát Luxemburgi Zsigmond és Hunyadi Mátyás idején élte, mint királyi nyaralókastély. A vár falai pedig már a romantikus építészet stílusjegyeit tükrözik, melyet az egykor itt élt Eszterházy családnak köszönhetjük – tudjuk meg a vár honlapjáról, ahol a vár részletesebb történetével is megismerkedhetünk. Ha be szeretnénk menni a múzeumba, 800 forintos belépővel megtehetjük. A vármúzeum állandó kiállításai a Római kőtár és szoba, a középkori kőtár és kiállítás, Tata története a 18.-19. században, a tatai céhek története és a főúri élet a 18. században.

Ha van még idő, és nem akarunk különösebben eltávolodni a futóverseny helyszínétől, el lehet sétálni a vár melletti Esterházy-kastélyhoz, vagy meg lehet nézni az Angolkertet a Cseke-tóval, a műromokkal és a kis-kastéllyal.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek