Orvosi ellátás Horvátországban EU-kártyával

Orvosi ellátás Horvátországban EU-kártyával

A nyaralási szezon közeledtével a magyar turisták körében kívánja népszerűsíteni az Európai Egészségbiztosítási kártyát az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. A kártyát minden érvényes TAJ kártyával rendelkező magyar állampolgár ingyenesen igényelheti. Segítségével 31 országban, köztük Horvátországban is igénybe vehetők egészségügyi ellátások a magyar egészségbiztosítás terhére – írja a Turizmusonline.hu.

A júniustól kezdődő nyaralási szezonban több százezer család utazik el külföldre. Horvátország sikere évek óta töretlen, még mindig a legnépszerűbb külföldi úti célnak számít a magyarok körében. Kevesen tudják, hogy egy, a két ország közötti egyezménynek, illetve Horvátország 2013. július 1-jei EU-csatlakozásának köszönhetően a magyar egészségbiztosítás terhére déli szomszédunknál is ellátnak minket az orvosilag szükséges esetekben, mindössze az EU-kártyát kell kiváltani hozzá utazás előtt.

Fontos tudnunk, hogy a szolgáltatás orvosilag szükséges jellegét a kezelőorvos bírálja el, ennek megfelelően a kártyával közvetlenül az adott tagállam egészségbiztosítási szervével szerződéses kapcsolatban álló egészségügyi szolgáltatóhoz kell fordulni, ahol az adott tagállam állampolgárát is megillető egyenlő elbánás elve alapján jár az ellátás.

Az EU-kártya nem használható fel akkor, ha a biztosított kifejezetten valamilyen egészségügyi szolgáltatás igénybevételének céljából utazik másik tagállamba. Az EU-kártyát bármely megyei egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervnél lehet ingyenesen igényelni, a kiváltástól számítva pedig 36 hónapig érvényes.

További információk az OEP honlapján találhatók.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek