Egy műanyag kupak lesz a múzeumi belépő Nyíregyházán

Egy műanyag kupak lesz a múzeumi belépő Nyíregyházán

Múzeumi programra várják a Föld napján, április 22-én, hétfőn az érdeklődőket Nyíregyházán: kiállításokon, előadásokon, filmvetítéseken és kézműves foglalkozásokon hívják fel a figyelmet a természeti értékek megóvására. Tömöri László, az egyik szervező, a nyíregyházi E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület elnöke elmondta az MTI-nek: az egész napos program 9-től 17 óráig tart a Jósa András Múzeumban.

Az intézményben - amely a Föld napján ingyenesen lesz látogatható, mindössze egy műanyag palack kupakja lesz a belépő, amit jótékonysági célra gyűjtenek - az érdeklődők megtekinthetik a megye természeti értékeit bemutató múzeumi kiállításokat is. A tervezett előadásokon ugyancsak szóba kerülnek a térség természeti kincsei, így például a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet ritka növény és állatvilágát is bemutatják a résztvevőknek.

A Tisza magas partjain költenek például a csodaszép jégmadarak.Fotó: Wikimedia Commons

 Az 1982-től védett, több mint 22 ezer hektáros terület a Tisza, a Szamos és az országhatár közötti háromszögben őrzi az Alföld ősi, természetközeli képét. Vízrendszere máig élő és formálódó, folyóiban nagy számban fordulnak elő védett halfajok, így a ritka dunai galóca, a körszájúakhoz tartozó tiszai ingola vagy a Petényi-márna. A Tisza magas partjai a fecskék, a gyurgyalagok és a jégmadarak költőhelyei. Az ártereken él a Nyugat-Európában rohamosan fogyatkozó vidra, tavasszal-ősszel pedig a különböző bukó- és úszórécék vonulásának is helye a folyók, tavak mente.

A tájvédelmi körzet erdői, éger-, fűzfa- és tőzegmohás lápjai európai jelentőségűek, az ott élő növényekkel, állatokkal, rovarokkal együtt. Tavasszal virít a tőzike, a kockásliliom, a fiókás tyúktaréj, a kárpáti sáfrány, az erdei csillagvirág és az odvas keltike. A növények között él a ritkaságszámba menő kárpáti kék meztelen csiga, a bánáti csiga, a keresztes vipera, míg a fák költőhelyei a fekete gólyának, a darázsölyvnek és a hollónak.

A réteken, kaszálókon még megtalálható a réti őszirózsa, a sziki kocsord és a kornistárnics. Hangyaboglárka-lepke, nagy tűzlepke, díszes tarkalepke, valamint nagy szikibagolylepke repdes nyáron a háborítatlan táj felett. A legelők magányos fáin, fasorain füles kuvik, búbos banka, szalakóta, nagy őrgébics és vörös vércse is fészkel. Kiemelkedő természeti értéke van a földön fészkelő harisnak, a réti fülesbagolynak és a hamvas rétihéjának is.

A Föld napja rendezvényén kiállítás nyílik a Víz világnapja alkalmából meghirdetett rajzpályázat legjobb alkotásaiból, s a tárlatnyitáson adják át a díjakat is. Környezetvédelmi kisfilmeket szintén vetítenek, közte a térség vízügyi emlékeiről szóló alkotást ugyancsak bemutatják. Kézműves foglalkozásokon a talajvédelem fontossága is szóba kerül és a résztvevők teszteket, totókat és kérdőíveket töltenek majd ki természetvédelmi ismereteik bővítésére.

Az E-misszió Egyesület és a Jósa András Múzeum mellett a Föld napja nyíregyházi rendezvényének szervezője a Nemzeti Környezetügyi Intézet, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, a Kalamáris Egyesület, valamint Zöldövezet nevű környezetbarát termékbolt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek