Jót tett a vallási turizmusnak Ferenc pápa

Jót tett a vallási turizmusnak Ferenc pápa

Ferenc pápa megválasztása óta hívők és turisták ostroma alatt áll a Vatikán, a látogatók száma a pápaválasztás és a húsvét elmúltával sem csökkent. Ilyen nagy tömeg, mint amilyet a vasárnap déli imádságon tapasztaltak, XVI. Benedek utolsó éveiben csak a jelentős egyházi ünnepeken gyűlt össze a bazilika előtt – jegyezte meg az olasz sajtó, amely szerint Ferenc pápa úgymond máris szárnyakat adott a vallási turizmusnak. Százezres tömeg töltötte meg vasárnap a Szent Péter teret – mondta Federico Lombardi szentszéki szóvivő az újságíróknak.

Március 13-i pápává választásakor Rómában 34 százalékkal ugrott meg a turisták száma. Az azóta eltelt több mint három hét alatt 70 százalékkal nőtt a legismertebb olasz kegyhelyek, közöttük Assisi és a Pio atyáról ismert San Giovanni Rotondo látogatottsága is. Az umbriai Assisiben, Szent Ferenc szülőhelyén 122 százalékkal emelkedett a zarándokok létszáma, pedig itt egy napi szállásért átlagban 93 eurót kell fizetni. Nem véletlenül tiltakoznak a fogyasztóvédők a pápa miatt megemelt szobaárak miatt. A "Ferenc-effektus" Dél-Amerikában is érezteti hatását, ahonnan már 60 százalékkal több látogató érkezett a tavalyi év ugyanezen időszakához képest, mindenekelőtt Argentínából és Brazíliából – erősítették meg Rómában dolgozó dél-amerikai tudósítók.

Ferenc pápa köszönti a tömeget a vatikáni Szent Péter téren a virágvasárnapi szentmise után Fotó: Claudio Peri / MTIForrás: Travelo

 Elsőként a Szent Péter tér környéki ajándéktárgy-üzletek tulajdonosai jósolták meg rögtön a konklávé után, hogy az argentin pápa "jót fog tenni a turizmusnak és a kereskedelemnek", mivel az új egyházfőhöz érkező "olaszok és dél-amerikaiak mélyen vallásosak és nem sajnálják a pénzt a kegytárgyakra". Ellentétben a német pápa honfitársaival – tették hozzá. Ferenc pápa megválasztása és a novemberig tartó Hit Éve miatt 20 százalékos idegenforgalmi erősödést vár 2013-ban Lamberto Santini, az Adoc fogyasztóvédelmi szervezet elnöke. A sajtóban emlékeztetett arra, hogy Rómába évente 16 millió "vallási turista" érkezik, a franciaországi Lourdes-ba 5 millió, a spanyolországi Santiago de Compostelába 350 ezer.

A zarándokok körülbelül a Rómába évente érkező látogatók felét teszik ki. Az itáliai vallási turizmus évi 5 milliárd eurós forgalmának 60 százalékát Róma adja. Az olasz idegenforgalmi kutatóintézet szerint tavaly a zarándokok több mint fele külföldi volt. 45,3 százalékuk Európából érkezett, 41 százalékuk 30-50 év közötti volt, 44 százalék csoportosan utazott és fejenként naponta 51 eurót költöttek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek