» Hírek

Európa belassult a hó alatt

| | Nem érkezett még hozzászólás
A Mátrában közel egy méter hó hullott, de az alacsonyabban fekvő területeknek is kijutott a március végi hóesésből. A közutakon sok a baleset, a vonatok és a repülők késéssel közlekednek, viszont minden járatot elindítanak.

Változó intenzitással, de hétfő este óta folyamatosan esik a hó hazánkban, és a környező országokban is küzdenek a szokatlan, március végi havazással. Az Index.hu azt írja, a Kékestetőn jelenleg 89 centiméter a hó vastagsága, Bánkúton 68, Bükkszentkereszten 45 centiméteres a hóréteg, de Békéscsabán csak hófolt van.

Az elhúzódó téli időjárás a síelőknek igencsak kedvez, a mátraszentistváni Síparkban például húsz centiméter friss hó hullott, a sípálya honlapja szerint a hóréteg átlagos vastagsága a 110 centimétert is eléri. Ráadásul, mivel századik napja tartanak nyitva a szezonban, mindössze száz forintért lehetett ma csúszni a Mátrában.

Kevésbé örülhetnek a márciusi havazásnak az útnak indulók. Megfeszített munkát kívánt például a Liszt Ferenc repülőtér dolgozóitól a zord időjárás. A Budapest Airport reggeli közleménye szerint a takarítási munkálatoknak köszönhetően a folyamatos és intenzív havazás ellenére rendben indulnak és érkeznek a járatok. Nagyjából tíz perces késéssel kell számolni, mivel jégteleníteni kell a gépeket. Szintén késésekre kell számítani a vonatközlekedésben, de az jó hír, hogy legalább minden vonat közlekedik.

A közutakon továbbra is télies útviszonyok nehezítik országszerte a közlekedést, szerda délig is sok volt a baleset, de nagyobb fennakadások nincsenek. Több megyében javult az időjárási helyzet, már csak két megyében van érvényben figyelmeztetés. Jelenleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a havazás, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a havazás és a gyenge hófúvás miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda délelőtt az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: a szél tovább mérséklődik, emiatt délutánra nyugaton és északkeleten is megszűnik a gyenge hófúvás esélye. A kiterjedtebb havazás északra és keletre szorul vissza, ott szerdán és csütörtökre virradóra még több centiméteres friss hó hullhat. Az északkeleti megyékben még akár 10 centiméternyi hó is eshet - tették hozzá. Éjjel a szélvédett, kevésbé felhős tájakon sűrű köd képződhet. Csütörtökön veszélyes időjárási jelenség már nem várható - írta a meteorológiai szolgálat.

A környező országokban sem jobb a helyzet, az ukrán fővárosban, Kijevben közlekedési káoszt okozott a havazás – a BBC híroldala az AFP hírügynökségre hivatkozva azt írja, a helyiek inkább sítalpakon közlekednek. Romániában három megyében bezártak az iskolák, és lehetetlenné vált a közúti közlekedés. Szerbia magyar határhoz közeli részén kamionok vesztegelnek hosszú sorokban, Horvátországból pedig szintén sok balesetet jelentettek. Ausztriában St. Pölten magasságában történt tömegkarambol: negyven kamion és hatvan gépkocsi ütközött össze.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
4 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
4 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
9 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.