» Hírek

Borneói orángután született Nyíregyházán

| | Nem érkezett még hozzászólás

Borneói orangután született a Nyíregyházi Állatparkban. A majomfajnak ez az első állatkertben született bébije Magyarországon. Révészné Petró Zsuzsa, a nyírségi állatpark osztályvezetője, szóvivője az MTI-nek szerdán elmondta: a kis állat anyjának 260 napi vemhessége után, még március 15-én jött világra, az intézmény úgynevezett indonéz házában, a Zöld piramisban.

A szülés problémamentesen és gyorsan zajlott le, olyannyira, hogy az egyik szokásos ellenőrzéskor a főemlős gondozója még csak két felnőtt állatot látott az orángutánok lakóhelyén, az egy órával későbbi viszont a majommama már a karjaiban tartott egy kis jövevényt - tette hozzá.

A Nyíregyházi Állatpark gondozói évek óta várták már a borneói orangután szaporulatát. Tavaly volt is öröm, amikor vemhességet észleltek, de akkor halva született egy kis utód. Ez nagy szomorúságot váltott ki, hiszen az orangután a világ leglassabban szaporodó fán élő főemlőse, akár 7-8 év is eltelhet két vemhessége között. A gondozók nem sokkal később a hím heves udvarlásának többször a szemtanúi voltak, majd a nőstény gömbölyödni kezdő pocakja láttán reménykedni kezdtek - mondta a szóvivő.

Az anya orangután, Sabatini (25 éves) és párja Guru (24 éves) 2010 óta élnek a nyíregyházi Sóstói-erdőben lévő állatparkban. Velük, illetve kicsinyükkel együtt összesen kilenc borneói orangutánnak lakhelye a nyírségi állatkert.

A kis állat, hasonlóan az ember csecsemőjéhez, evéssel és alvással tölti mindennapjait. A nemét eddig még nem sikerült megállapítani a gondozóknak, mivel a mamája állandóan ölelgetve védelmezi. A természetben élő borneói orangutánok a veszélyeztetett majomfajok közé tartoznak. Egyedszámúk csökkenésének az oka, hogy élőhelyükön irtják az otthonukat jelentő őserdőt - mondta Révészné Petró Zsuzsa.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
3 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
3 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
7 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.