» Hírek

Olcsóbban repülhetnek a sovány utasok

| | Nem érkezett még hozzászólás
Megfizettetnék a túlsúlyt nagydarab utasaikkal a légitársaságok, míg a sovány utasok kedvezményt kaphatnak a jegyárakból. A túl testes utasoknak eddig is két jegyet kellett venniük, a soványoknak azonban nem járt olcsóbb jegy, pedig így lenne igazságos. Vagy nem?

Ismét felmerült a túlsúlyos utasok megsarcolásának ötlete: az egyes légitársaságok által már alkalmazott árképzés új változatát javasolja egy norvég légügyi szakértő. A Sogn og Fjordane Egyetem munkatársa, Dr Bharat P Bhatta szerint a súly és a rendelkezésre álló hely sokkal fontosabb szerepet kap a repülésben, mint más közlekedési módoknál, így a légitársaságoknak ezt is figyelembe kell venniük a jegyek kiállításánál.

Dr. Bhatta három árazási verziót javasolt a Journal of Revenue and Pricing Management című, árképzéssel foglalkozó szaklapnak. Az első szerint az utazók saját és poggyászuk együttes súlya alapján fizetnének a jegyért, a második verzió szerint pedig alapdíjat fizetnének, amelyből lejönne vagy hozzáadódna egy külön tétel, melyet a súlyuk határoz meg. A harmadik variáció meghatározna egy standard súlyt, amelytől 25 százalékkal térhetnének el az utasok pozitív vagy negatív irányba. Aki ennél többet vagy kevesebbet nyom, az kedvezményt illetve felárat kap. A kutató ezt a harmadik verziót tartja a leginkább alkalmazhatónak.

Számítson a jegyárnál az utas súlya?

 • 66
  Igen, fizessenek a túlsúlyosok
 • 81
  Igen, de a bőrönd súlya is számítson
 • 47
  Nem, ez diszkrimináció
 • 5
  Nem tudom

A légitársaságok egy része jelenleg felárakkal bünteti túlsúlyos utasait, a normális vagy éppen alacsony súlyú utasok azonban nem kapnak kedvezményeket. A British Airways például övhosszabbítót ad azoknak, akiket nem ér át a standard biztonsági öv. Akit az övhosszabbító sem ér át, azt még egy jegy vásárlására kötelezik. Az amerikai Southwest légitársaság AirTran nevű leányvállalata tavaly vezette be új súlyszabályzatát: azok az utasok, akik nem férnek el ülésükben a két lehajtott karfa között, kötelesek két jegyet venni maguknak.

Bár a legtöbb légitársaságnak szerepelnek a szabályzatában a túlsúlyos utasokra vonatkozó kitételek, ezeket csak kevés esetben érvényesítik, mivel igen kínos jeleneteket eredményeznek. Így aztán a túlsúlyos utasok fuvarozását voltaképpen átlagos súlyú utastársaikkal fizettetik meg. Bhatta szerint a mostani árpolitika, mely csak a túlsúlyt bünteti, a többieknek azonban nem ad kedvezményt, csak a légitársaság számára előnyös, az utasok számára kifejezetten hátrányos.

Mivel valóban minden kiló számít a repülésben, a légitársaságok sorra vetnek ki külön díjat a feladott poggyászra, így serkentve utasaikat a spórolásra. Van olyan cég is, például a British Airways, mely kedvezményes jegyárat kínál a csak kézipoggyásszal utazóknak. A KLM pedig nemrég vezette be a feladott poggyász különdíját a rövid távú utazások esetében. Az utas súlya alapján történő jegyárazás így nem tűnik annyira a valóságtól elrugaszkodott ötletnek, ám egészen biztos, hogy sokak érzékenységét sérti majd.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
19 órája
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
19 órája
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
5 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.