» Hírek

A spórolós turistáknak Budapest az ideális célpont

| | Nem érkezett még hozzászólás
Egy friss felmérés szerint Budapest után Vilnius és Varsó a leginkább pénztárcakímélő város Európában, írja a Pénzcentrum.hu. Míg fővárosunkban már 45 ezer forint is elég két főnek két éjszakára, addig Koppenhágában már közel 160 ezret fizethet ugyanezért két felnőtt turista.

Ahhoz, hogy meghatározzuk, mennyire drága egy város turistaszemmel, rengeteg ismérvet kell számba vennünk. Ilyen többek között a szállásra, a tömegközlekedésre, vagy éppen múzeumi belépőkre fordított összeg, de az éttermi fogyasztás, vagy csupán egy csésze kávé ára sem kerülheti el a figyelmünket. Ezúttal a brit postahivatalokat üzemeltető Post Office készített egy felmérést, hogy kiderüljön, melyik európai város a legolcsóbb.

A felmérés szerint míg fővárosunkban már 45 ezer forint is elég két főnek két éjszakára, addig Koppenhágában már közel 160 ezret fizethet ugyanezért két felnőtt turista. A dobogó második, valamint harmadik helyén - néhány ezer forintos lemaradással, a litván főváros Vilnius, illetve Varsó kapott helyet.

Érdekes megfigyelni, hogy míg Budapesten majdnem a legdrágább a kétnapos turistajegy a tömegközlekedési eszközökre - legalábbis az első nyolc versenyző várost figyelembe véve, addig a szállásra, illetve az éttermi fogyasztásra fordított összeg már teljesen átírja az eredményeket. Ezek a tételek jellemzően jóval olcsóbbak Budapesten, mint a a felmérés többi vizsgált célállomásán, írja a Pénzcentrum.hu.

Amennyiben csak az ételek és italok árát vesszük figyelembe, Prágával járunk legjobban. A vizsgált városok közül Koppenhága és Stockholm a legdrágább, itt egyharmaddal drágább egy hosszú hétvége, mint a magyar fővárosban.

Fontos ugyanakkor kiemelni a felmérés azon megállapítását, miszerint az eredmények csak a mostani állapotokat tükrözik. Az egy évvel ezelőtti vizsgálathoz képest ugyanis 25-ből 22 városban emelkedést mutattak az árak. E szerint Bécsben például alig egy év leforgása alatt 26,3 százalékkal, Rigában 28,4 százalékkal, Stockholmban pedig 33 százalékkal ugrottak meg a turistáknak oly fontos szolgáltatások árai. A három kivétel, ahol összességében nem emelkedtek, sőt némileg még csökkentek is a vizsgált szolgáltatások árai, Berlin (-1,5%), Prága (-6,8%), s Lisszabon (19,1%) voltak. Ez utóbbi város esetében főként a turisztikai látványosságok, s az azokra épülő vállalkozások (például a városnéző buszok) csökkenő ára idézte elő a magasnak mondható áresést.

A Tripadvisor tavaly készített felmérése is hasonló eredményre jutott. A cég kutatása szerint Londonban egy négycsillagos szállodában eltöltött éjszaka, egy kétfogásos vacsora koktélokkal és egy üveg borral, valamint az oda-vissza taxizás két személynek összesen 330 angol fontba kerül. Ugyanez a program Budapesten mindössze 123 font lenne, a vietnami Hanoiban pedig alig 90 font.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
1 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
1 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
6 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.