» Hírek

Badacsonyi borkóstoló Budapesten szerdán

| | Nem érkezett még hozzászólás
A szürke 30 árnyalata címmel meghirdetett kóstolóra online válthatók előre jegyek.

A badacsonyi borvidék szinte összes termelője, több mint 30 borász kínálja személyesen mintegy 150 féle borát A szürke 30 árnyalata címmel meghirdetett kóstolón szerdán a budapesti New York Palotában.

A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület által szervezett bemutató kiemelt fajtája a szürkebarát, amelyet minden kiállítónál kóstolhatnak majd a látogatók, de kiemelt szerepet kap az őshonos badacsonyi szőlőfajta, a kéknyelű is - tájékoztatták az MTI-t a szervezők.

Laposa Bence borász kiemelte: a rendezvényen szinte az összes olyan badacsonyi termelő jelen lesz, aki bort palackoz, így ez az egyetlen olyan bemutatkozás az országban, ahol egy borvidék gyakorlatilag összes termelőjének borai egy helyszínen kóstolhatók.

Badacsonynak három emblematikus fajtája van: az első mindenképpen a kéknyelű, amely a tavalyi kóstoló kiemelt fajtája volt, idén ez a szürkebarát, jövőre pedig a tervek szerint az olaszrizling lesz a középpontban - árulta el.

Mint a borász emlékeztetett, a szürkebarát rendkívül sokarcú fehér szőlőfajta, amelyből azonban némi héjon áztatással - erősebb színanyagainak köszönhetően - csaknem rozészínű bort is lehet készíteni, míg a késői szüretelésű tételek színe aranyba hajlik.

Laposa Bence szerint borstílus szempontjából is nehéz fajta a szürkebarát. "Egyrészt a múlt rendszerben a badacsonyi szürkebarát volt a félédes bor, ez mérhetetlen károkat okozott. De ezzel együtt még a száraz szürkebarát-kép sem alakult ki teljesen: Badacsonyban is erősödik a pinot grigiós vonal, amely közepes testű, élénk illatokkal, intenzív zamatokkal rendelkező szürkebarátokat jelent, míg a helyi hagyományokra a későbbi szüretelésű, fahordós érlelésű, nagytestű, hömpölygős, lágyabb karakterű szürkebarátok jellemzők" - mutatott rá.

Mint hozzátette, potenciálja szerint a fajta az arany középutat jelentheti a badacsonyi termelők kínálatában és sokoldalú párosíthatóságának köszönhetően igazi "gasztroborrá" válhat.

Laposa Bence elmondta, hogy a szürkebarátok mellett a teljes repertoár kóstolható szerdán a Badacsonyhoz köthető szőlőkből: a kéknyelűn és az olaszrizlingen túl például a nemzetközi szinten is komoly eredményeket hozó rajnai rizling, de lesz budai zöld, rózsakő, bakator, zeusz és számtalan más fajta is.

A szerdai rendezvényre a www.kostolo.badacsony.com honlapon vásárolhatók jegyek 3900 forintért, kizárólag elővételben.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
2 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
2 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
6 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.