Még mindig a Balatont szeretjük a legjobban

Még mindig a Balatont szeretjük a legjobban

A Magyar Turizmus Zrt. megbízásából kétévente készül reprezentatív felmérés a magyarok utazási szokásairól. Legutóbbi kutatásaik eredménye szerint 2011. november és 2012. december között a magyar háztartások 63,1%-a vett részt többnapos utazáson, amelyek során a legnagyobb arányban belföldi úti célokat, ezen belül a Balatont keresték fel. A belföldi többnapos utazások között az egy–három éjszakásak domináltak. A hosszabb (négy vagy annál több éjszakás) belföldi utazás elmaradását a leggyakrabban anyagi okokkal (38,0%), illetve időhiánnyal (20,3%) indokolták a válaszadó háztartások.

A kizárólag külföldi utazáson részt vevő háztartások három legfontosabb indoka a belföldi utazás elmaradására az volt, hogy a felkeresett úti cél természeti és kulturális értékei, látnivalói nem találhatók meg belföldön; hogy külföldön a megszokottól eltérő a környezet; és hogy ismeretlen úti célt akartak felkeresni. A belföldi utazások negyede (25,1%) a Balaton turisztikai régióba irányult. A Budapest–Közép-Dunavidék turisztikai régió az utazások 19,3%-ának volt célterülete, a harmadik legnépszerűbb régió a Nyugat-Dunántúl volt (18,6%).

A belföldi utazások legnagyobb arányban a július–augusztusi főszezonra estek. A rövidebb utazások esetében a nyár mellett a májusnak és az őszi időszaknak is fontos szerep jutott. A hosszú hétvégék szerepe különösen márciusban és októberben volt jelentős. A Balaton és a Tisza-tó esetében – érthetően – dominált a vízparti utazás, üdülés motiváció, a többi régió esetében a rokonok és ismerősök meglátogatása volt az elsődleges cél. Az egészségturizmust összesen 11,7% említette az utazás legfontosabb indokaként. A belföldi utazások 65,3%-ában ingyenes szállást vettek igénybe a megkérdezett háztartások, a fizetős szálláshelyek közül a szállodák a legnépszerűbbek. A belföldi utazáson részt vevő háztartások 45,7%-a sem az utazás előtt, sem az utazás közben nem szokott turisztikai információt gyűjteni.

2011. december és 2012. november között többnapos külföldi utazáson a megkérdezett háztartások 24,7%-a vett részt. A külföldi utazások 15,4%-ának Ausztria volt az úti célja. Romániába a külföldi utazások 13,9%-a, Olaszországba 10,8%-a irányult. Az utazások 8,8%-a volt Európán kívüli. A külföldi utazások során a megkérdezett háztartások 70,9%-a fizetős szálláshelyet vett igénybe.

A felmérést megelőző egy évben a megkérdezett háztartások 44,4%-ában, az utazáson egyáltalán részt vevő háztartások 70,4%-ában fordult elő főutazás. A főutazások 60,7%-a belföldi, 39,3%-a külföldi volt. A belföldi főutazások esetében az úti cél kiválasztásában elsődleges a természeti adottságok és a korábbi jó élmények szerepe. A külföldi főutazások esetében az úti célok kiválasztásában a természeti adottságok mellett jelentős a kulturális látnivalók szerepe is.

2011. november és 2012. december között a magyar háztartások 73,3%-a vett részt egynapos utazáson, belföldi egynapos utazáson a megkérdezett háztartások 72,6%-a, külföldi egynapos utazáson a megkérdezett háztartások 11,5%-a járt. Az egynapos utazások körülbelül fele (52,5%-a) nem tartozott a szokásos életvitelhez. Ezen kifejezetten turisztikai célú utazások zöme belföldre irányult. Az egynapos utazások esetében nincs „főszezon", minden hónap szerepe jelentős. A kikapcsolódást jelentő szabadidős tevékenységek sorát a családdal töltött idő vezeti, de jelentős a művelődés, a kulturális programok szerepe is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek