» Hírek

Lassuló ütemben bővül az európai nemzetközi turizmus

| | Nem érkezett még hozzászólás

Az európai nemzetközi turizmus a gazdasági nehézségek ellenére a várakozásokat meghaladó mértékben, mintegy 4%-kal bővült 2012-ben. A kedvező tendencia mögött elsősorban az erősödő régión belüli forgalom áll, összhangban a gazdasági klímának megfelelő fogyasztói trendekkel. A kedvezőbb árú és közelebbi desztinációk, illetve a belföldi turizmus népszerűsége növekszik, ami a szakértők szerint elsősorban a gazdasági nehézségekkel magyarázható. A regionális légi közlekedési adatok is erősödő keresletre utalnak, a szállodai foglaltsági adatok ugyanakkor a negyedik negyedévben kismértékben csökkentek, és az egész évet jellemző stagnálás nem kedvezett a szállodai árak növekedésének sem.

Az Európai Turisztikai Bizottság (European Travel Commission – ETC) nemrégiben tette közzé „European Tourism 2012 – Trends & Prospects” című 2012/4. negyedéves jelentését. A 2012. június és december közötti időszakban a legtöbb európai desztináció a külföldi vendégek és vendégéjszakák számának növekedését tapasztalta, átlag feletti növekedést értek el a balti, illetve a közép- és kelet-európai országok, köztük Magyarország is.

Az adatok azt mutatják, hogy az Európán belüli utazások szerepe egyre növekszik. A rendelkezésre álló (csaknem egész évi) statisztikák szerint Európa legfontosabb régión belüli küldőpiacain változó mértékben, jellemzően lassuló ütemben bővül a nemzetközi utazások iránti kereslet. Az elhúzódó gazdasági problémák ellenére ugyanakkor a várakozások felett teljesített az európai turizmus.

A szállodák eredményei vegyesebb képet mutatnak: az STR Global European Hotel Review 2012. január–novemberi adatai szerint a vizsgált 25 ország közül 13-ban csökkentek a szállodai foglaltsági mutatók.

Az európai légi forgalmi adatok kedvezően alakultak az év első tizenegy hónapjában, elsősorban az Európán belüli forgalom bővülésének köszönhetően. 2012. január–novemberben az átlagosnál alacsonyabb volt a tengerentúli légi forgalom RPK mutatójának növekedési üteme, elsősorban az Európa–Észak-Amerika viszonylatban tapasztalható gyenge teljesítmény miatt.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
19 órája
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
19 órája
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
5 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.