» Hírek

Lassuló ütemben bővül az európai nemzetközi turizmus

| | Nem érkezett még hozzászólás

Az európai nemzetközi turizmus a gazdasági nehézségek ellenére a várakozásokat meghaladó mértékben, mintegy 4%-kal bővült 2012-ben. A kedvező tendencia mögött elsősorban az erősödő régión belüli forgalom áll, összhangban a gazdasági klímának megfelelő fogyasztói trendekkel. A kedvezőbb árú és közelebbi desztinációk, illetve a belföldi turizmus népszerűsége növekszik, ami a szakértők szerint elsősorban a gazdasági nehézségekkel magyarázható. A regionális légi közlekedési adatok is erősödő keresletre utalnak, a szállodai foglaltsági adatok ugyanakkor a negyedik negyedévben kismértékben csökkentek, és az egész évet jellemző stagnálás nem kedvezett a szállodai árak növekedésének sem.

Az Európai Turisztikai Bizottság (European Travel Commission – ETC) nemrégiben tette közzé „European Tourism 2012 – Trends & Prospects” című 2012/4. negyedéves jelentését. A 2012. június és december közötti időszakban a legtöbb európai desztináció a külföldi vendégek és vendégéjszakák számának növekedését tapasztalta, átlag feletti növekedést értek el a balti, illetve a közép- és kelet-európai országok, köztük Magyarország is.

Az adatok azt mutatják, hogy az Európán belüli utazások szerepe egyre növekszik. A rendelkezésre álló (csaknem egész évi) statisztikák szerint Európa legfontosabb régión belüli küldőpiacain változó mértékben, jellemzően lassuló ütemben bővül a nemzetközi utazások iránti kereslet. Az elhúzódó gazdasági problémák ellenére ugyanakkor a várakozások felett teljesített az európai turizmus.

A szállodák eredményei vegyesebb képet mutatnak: az STR Global European Hotel Review 2012. január–novemberi adatai szerint a vizsgált 25 ország közül 13-ban csökkentek a szállodai foglaltsági mutatók.

Az európai légi forgalmi adatok kedvezően alakultak az év első tizenegy hónapjában, elsősorban az Európán belüli forgalom bővülésének köszönhetően. 2012. január–novemberben az átlagosnál alacsonyabb volt a tengerentúli légi forgalom RPK mutatójának növekedési üteme, elsősorban az Európa–Észak-Amerika viszonylatban tapasztalható gyenge teljesítmény miatt.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Ajándékozzon pihenést! Lepje meg szeretteit a Miskolctapolca Barlangfürdő**** különleges élményével!

Delawer élménybeszámolót írt
Egy élhető város
3 napja
Delawer új galériát hozott létre
Amszterdami séta
3 napja
Lilla79 élménybeszámolót írt
Az ezeregyéjszaka meséi Marokkóban
6 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 30-31. nap
9 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.