» Hírek

Remekül van a budapesti kiselefánt

| | Nem érkezett még hozzászólás

Éli a kiselefántok megszokott életét és jó egészségnek örvend a Fővárosi Állat- és Növénykert új kedvence, Asha, a két hete született ázsiai elefánt. Délutánonként néhány órán át kifutójában már bárki megnézheti az anyja, Angele mellett futkározó állatot. A látogatási idő rövidségére azért is szükség van, mivel a kiselefántoknak az embergyerekekhez hasonlóan pihenniük kell délután – mondta el Persányi Miklós, az intézmény főigazgatója pénteken az MTI-nek.

Születése után az egész ország aggódott a kiselefánt egészségéért, illetve azért, hogy kialakuljon végre közvetlen kapcsolata anyjával és szopni kezdjen, mostanra viszont a páros tökéletes viszonyban van, elválaszthatatlanok. A mesterségesen táplált elefántok egytizede elpusztul, ezért az első 48 órában aggodalomra adott okot, hogy az állat ignorálta anyját – fejtette ki a főigazgató.

Angele-t a szekértők megfigyelés alatt tartják, az anyaméh egy része ugyanis még nem távozott el. Persányi szerint akár hetekig is eltarthat, míg a folyamat befejeződik. Legvégső megoldás lehet a műtéti út, ezt azonban mindenképpen szeretnék elkerülni.

A főigazgató utalt arra, hogy a közeljövőben több új állattal is gyarapodhat az állatkert állománya. Kiszsiráf születik, új orángután érkezik, sőt, egy gundi is ideköltözik. A budapesti állatkertben még sohasem járt faj egy különleges észak-afrikai rágcsáló, a Szavannaházban kap helyet.

Persányi szerint elképzelhető, hogy a Moor-gazellák és a kuszkuszok után tavasszal a nyala antilopok is szaporodásnak indulnak. Heteken belül kikelnek a szürke gém, a flamingó és a pelikánok fiókái. Utóbbiakból a tervek szerint a Hortobányi Vadasparkba is kihelyeznek példányokat, hogy önfenntartó állományt alakítsanak ki. Persányi Miklós utalt arra is, hogy esély van az ázsiai oroszlánok állományának gyarapodására is, részleteket azonban nem árult el.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Minden perc ajándék! Töltse a szebbnél szebb őszi napokat családjával!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
4 órája
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
4 órája
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
4 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.