Először nyereséges a hongkongi Disneyland

Először nyereséges a hongkongi Disneyland

Közel nyolc éves fennállása óta először könyvelt el nyereséget a hongkongi Disneyland, köszönhetően a látogatók ugrásszerűen megnövekedett számának - jelentette a hongkongi South China Morning Post internetes oldalán hétfőn.

A tavaly szeptember 29-én zárult pénzügyi évben a Disney park 109 millió hongkongi dollár (3,1 milliárd forint) nyereséggel zárt. Egy évvel korábban nettó vesztesége 237 millió hongkongi dollár (6,7 milliárd forint) volt. A bevétel 18 százalékkal, 4,27 milliárd hongkongi dollárra (120,4 milliárd forint) emelkedett.

A kérdéses időszakban a helyi látogatók száma 21 százalékkal, míg a szárazföldi Kínából érkezetteké 13 százalékkal nőtt. Utóbbiak csaknem a felét teszik ki az összes látogatónak. A forgalmi rekord 6,73 millió érdeklődőt jelentett. Megnyitása után az első évben a hongkongi témapark 5,2 millió látogatót vonzott, majd a második évben számuk 20 százalékkal csökkent.

Az üzemeltető vállalat ügyvezető igazgatója, Andrew Kam mérföldkőnek nevezte az eredményt, s "nagyon biztatónak" tartotta a "jelentős fejlődést". Hozzátette, a látogatók számával párhuzamosan a szállodák kihasználtságában, a vendégek költését tekintve ugyancsak rekordot állítottak be.

A többségi kormányzati tulajdonban lévő Disneyland korábbi sikertelenségéért sokan a méretét és viszonylag szűkös kínálatát tették felelőssé. A hongkongi ugyanis a maga nemében, 22,4 hektáros területével a világon a legkisebb. Vannak, akik szerint a másik nagy helyi turisztikai attrakció, a tengerek élővilágát bemutató Ocean Park is komoly konkurenciát jelent a számára.

A Disneyland igazgatója szerint jó döntésnek bizonyult, hogy 2011 vége óta bővítették a kínálatukat és - mint mondta - ezt folytatni fogják. Céljuk a szárazföldi kínai piac mellett a délkelet-ázsiaiak vonzása; a térségből tavaly másfél millió turista kereste fel őket.

A legutóbbi jelentések alapján a február elején kezdődött kínai holdújévhez kapcsolódó ünnepi időszakban megteltek Hongkong szállodái, nagy volt a forgalom turisztikai létesítményeiben. A szárazföldi Kínából 380 ezren lepték el a várost az ünnep első három napjában. Volt olyan nap, hogy az Ocean Park kénytelen volt felfüggeszteni a jegyeladásokat, de a Disneyland is fennállásának második legnagyobb napi forgalmát bonyolította.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek