A világ egyik legjobb fogásának tartják a vietnámi pho levest

Hanoiban, Vietnám fővárosában a legjobb tésztalevesre, a phóra olyan ütött-kopott éttermekben és utcai büfékben lehet rátalálni, ahol a személyzet udvariatlan, a sor végeláthatatlan, a kényelem pedig spártai. A levest viszont a világ legjobb fogásai között emlegetik.

A százéves, fűszernövényekkel és rizstésztával készült marhahúsleves gazdagon fűszerezett. Az ország déli részén szóját is tesznek bele, északon azonban ez szentségtörésnek számít. Azt azonban a nagy francia séfek és a turisták egyaránt elismerik, hogy a pho (kiejtése: fö) a világ egyik legkedveltebb fogása.

"Húsz éve eszem itt" - mondja az AFP francia hírügynökségnek a 39 éves Tran Van Hung, a Pho Thin nevű étterem előtt dideregve a téli párás időben, miközben várta, hogy sorra kerüljön. "A személyzet mindig goromba velem, de megszoktam és nem érdekel" - mondta.

Az eredetileg reggeli fogásnak szánt ételt már a nap bármely szakában fogyasztják a szegények és gazdagok, a józanok és az alkoholisták, a fiatalok és az öregek egyaránt.

Pham Anh Tuyet séf elmondta: a pho a vietnámi konyha tradicionális étele. A tésztáját kézzel gyúrják, és amikor főzni kezdik, nem lehet "régibb" négyórásnál. A gyömbért faszénen meggrillezik, majd a levest a fűszerekkel együtt lassú tűzön, nyolc órán keresztül hagyják fortyogni a faszénen.

A mitikus erőleves csirkével gazdagított változatát Japán 1940-es inváziója idején kezdték el készíteni, akkor ugyanis kevesebb más hús volt az országban.

Az étel eredete a mai napig vita tárgya. A tradicionális vietnámi konyhában a marhahús inkább hiánycikk volt, mivel az állatokat főként igavonásra használták.

A vörös hús a francia gyarmatosítás idején, a 19. században került a vietnámiak tányérjára. Didier Corlou, a hanoi Metropol Hotel volt séfje szerint a pho vietnámi étel francia hatással. A neve talán a hasonló hangzású francia húslevesből, a pot-au-feu-ből származik, amibe főtt marhahúst és zöldségeket, esetleg pirított kenyeret tesznek.

Mások úgy gondolják, hogy a nemzetközi karriert befutott fogás a század elején az észak-vietnámi textilipar központjából, Nam Dinh-ből származik. Állítólag egy szakács találta ki, aki olyan fogással próbálkozott, amely egyaránt elnyeri a vietnámi munkások és a franciák tetszését.

Más feltételezés szerint a leves elődjét már a külföldi hódítók előtt ismerték. "De nem ez a fontos, a pho a világ egyik legjobb levese, sőt maga a vietnámi konyha a legkiválóbb a világon" - hangoztatta a séf.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek