» Hírek

Megújult a szentistváni matyó tájház

| | Nem érkezett még hozzászólás

A tájház egy igazi klasszikusnak számító parasztház, amely 1877-ben épült, írja a Turizmus Online. A projekt keretében az épület tetejét új nádfedéllel vonták be, megerősítették a vályogfalakat, továbbá speciális padlófűtést, valamint rejtett elektromos világítást alakítottak ki. Az udvaron levő sertésólat is felújították. A ház berendezése azonban a régi maradt, korhű bútoraival és eszközeivel.

A helyi önkormányzat a Falumegújítási Program keretében pályázott és tíz és fél millió forint támogatást nyert el az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból Szentistván kiemelkedő nevezetességének, a matyó tájháznak a felújítására. Ezt 13,5 millió forintos költséggel meg is valósították.

A tájház egyébként korhű színhelyéül szolgál Szentistván legjelentősebb hagyományőrző rendezvényének a "Három napos matyó lakodalom - egy napon"-nak, amelyet évente - így az idén is - augusztus első hétvégéjén rendeznek. Emellett az idén június első hétvégéjén kiemelkedő esemény lesz a faluban a gasztro-kulturális fesztivál, amelyet "Régi idők új receptjei" címmel rendeznek. Emellett helyi termékbemutatót is tartanak, illetve régi kismesterségeket, mint a kovács, a szűcs, a kosár-, illetve gyékényfonó szakmák érdekességeit mutatják be az érdeklődőknek. Tavaly ezen a fesztiválon 1500 vendéget fogadtak.

Mindezeken kívül augusztus 20-án, először rendezik meg a községben Szent István napi vígasságokat. A négy napos programsorozat fesztivál jellegű lesz művészeti kiállításokkal, a népek táncait bemutató együttesekkel és kenyérszenteléssel.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Advent Németországban Ahol ízlelőbimbóinkat a karácsonyi sütemények, a forralt bor és a helyi specialitások kényeztetik.

Delawer élménybeszámolót írt
Egy élhető város
3 napja
Delawer új galériát hozott létre
Amszterdami séta
3 napja
Lilla79 élménybeszámolót írt
Az ezeregyéjszaka meséi Marokkóban
5 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 30-31. nap
9 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.