Életveszélyben lehetnek a Bamako rali résztvevői

A Terrorelhárítási Központ (TEK) szerint a pénteken rajtoló Budapest-Bamako rali kiemelten magas biztonsági kockázattal jár, ezért megtartása nem ajánlott, az indulók életveszélynek teszik ki magukat.

A TEK pénteki közleményében arra figyelmeztetett, hogy nem zárható ki az sem, hogy az indulók emberrablás áldozatai lesznek, vagy életükkel fizethetnek a felelőtlen döntéséért.

Mali északi része mára az al-Kaida magrebi szárnyának - amely csatlakozott a felkeléshez - központja. Ezek az egységek jól felfegyverzett, félkatonai jellegű csoportok, összlétszámuk több ezer. Januárban a felkelő erők offenzívájuk során a mali főváros, Bamako veszélyes közelségébe jutottak, ezért Franciaország a katonai beavatkozás mellett döntött - írták a közleményben.

A TEK álláspontja szerint a verseny résztvevői által érintett útvonalak - a Malin áthaladó szakaszok kihagyása esetén is - fokozottan veszélyesek az európaiak számára. Jelenleg komoly, kiemelt veszélynek van kitéve minden, a környező országokban tartózkodó külföldi állampolgár.

A szervezők figyelmét a TEK munkatársai többször felhívták arra, hogy az észak-afrikai térség jelenleg háborús övezetnek számít, ezért különösen veszélyes a résztvevők számára. A versenyzők biztonságát garantálni senki nem tudja, a ralin mindenki saját felelősségére vesz részt - írták.

A Külügyminisztérium szerdán közleményben javasolta az idei Budapest-Bamako rali lemondását vagy elhalasztását, mert megtartását a tárca rendkívül veszélyesnek ítéli.

Pénteken rajtol a Budapest Kongresszusi Központ elől a Budapest-Bamako futam, amelyen 40 ország mintegy 420 indulója vesz részt. A versenyzők és a túrakategória résztvevői Magyarországról indulva a Szlovénia-Olaszország-Franciaország-Spanyolország-Marokkó-Mauritánia-Szenegál-Bissau-Guinea útvonalon haladnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek