» Hírek

Bán Aladár észt gyűjteménye a Néprajzi Múzeumban

| | Nem érkezett még hozzászólás
Száz év után először tárják a nyilvánosság elé a Bán Aladár-gyűjtemény válogatott anyagát, amely az észt szigetvilág: Saaremaa, Hiiumaa, Muhumaa tárgyi néprajzát mutatja be. A Néprajzi Múzeumban szombattól látható tárlat mellett fotókiállítás is nyílik A vízimadarak népe címmel Lennart Meri észt folklorista vándorútjairól.

A múzeum Bán Aladár (1871-1960) műfordító és folklorista 1900-as évek eleji észtországi gyűjtésének válogatott anyagát mutatja be - mondta el az MTI-nek Kerezsi Ágnes, a kiállítás kurátora.

A kutató 1910 után fordult az észt néprajz felé. Vikár Béla Kalevala-fordításának hatására belevágott az észt népi eposz, a Kalevipoeg magyarra való átültetésébe, és többször is járt Észtországban.

A Svédország alatt fekvő, három legnagyobb balti-tengeri szigeten, az evangélikusok lakta Saaremaán, Hiiumaán és Muhumaán, valamint a délkeleti határszélen élő, pravoszláv hitű szetuknál gyűjtött 1911. június végétől augusztus végéig 548 tárgyat, köztük viseletet, textíliát, használati eszközöket a Néprajzi Múzeumnak. Észtországnak erről az elzárt, archaikus vidékéről származik az anyag kétharmada, a múzeum hat termét tölti meg a gyűjteményből összeállított anyag - hangsúlyozta a kurátor.

A vízimadarak népe című tárlat a Magyarországi Észt Intézet fotókiállítása, amely Lennart Meri (1929-2006) volt észt köztársasági elnök, filmes néprajzkutató finnugor népeket felkereső vándorútjainak összegzése. A 12 tabló a folklorista 1969 és 1988 között készült képeivel egy-egy népcsoportot mutat be, köztük a szibériai hantikat, manysikat, nganaszanokat, a Volga-menti mari és erza lakosú falvakat és magyarországi fotókat. A kutató képeinek témája az életforma, a háztípusok, a portrék, a szertartások, a különböző foglalkozások, mint például a halászat vagy a lékes halászat. Forrásértékű fotókról van szó - hívta fel a figyelmet a kurátor.

Az utolsó teremben kitett nagy méretű fotókon azt mutatják be, hogyan élnek tovább új formában a népművészeti hagyományok. A korszerű személyautóra muhumaai mintás matrica került, így járták vele körbe az országot. Tallinn 2011-ben Európa kulturális fővárosa volt. A város vezetősége és a közlekedési vállalat az Észt Nemzeti Múzeum digitalizált szőnyeggyűjteményéből rakott mintákat tíz autóbuszra, a hátsó ajtón pedig olvasható volt a minta eredete - jegyezte meg Kerezsi Ágnes.

A kiállítás péntek esti megnyitójára Priit Pallum, Észtország budapesti nagykövete muhumaai népviseletben vonul be - árulta el a kurátor.

A március 31-éig nyitva tartó kiállításon Lennart Meri néprajzi filmjeiből lesznek vetítések, bemutatják a róla készült dokumentumfilmet, és tárlatvezetéseket is tartanak.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
19 órája
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
19 órája
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
5 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.