» Hírek

Vince-napi vesszővágás Ópusztaszeren

| | Nem érkezett még hozzászólás

Szombaton ünneplik az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkban Szent Vincének, a szőlészek védőszentjének névnapját. Az ide ellátogatók megtudhatják, hogy milyen lesz az idei szőlőtermés.

Bár Ópusztaszer ma nem része borvidéknek, a szeri monostor gazdasági épületei között tárták fel az Alföld egyik legnagyobb borospincéjét, ami azt bizonyítja, hogy a középkorban jelentős szőlőtermesztés folyhatott a területen - közölte az MTI-vel Kisházi Gábor, az intézmény kommunikációs munkatársa. A néphagyomány szerint Szent Vince napján, január 22-én megjósolják - tájegységenként különbözőképpen - a várható szőlőtermést. "Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince" - vagyis, ha enyhe az idő, és olvad ezen a napon, akkor jó bortermésre lehet számítani.

Az emlékparkban hagyomány, hogy az ünnephez legközelebb eső szombaton "vincevessző" levágásával jövendölik meg, hogy milyen termésre számíthatnak a környék szőlősgazdái. A skanzenben, a szegedi tanya szőlőskertjében lemetszenek egy vesszőt a tőkéről. Ha a rügyek épek, az azt jelenti, hogy a tél nagyobb részét már átvészelte a szőlő, nem fagyott el, így van remény a vidám szüretre. A vesszőt később vízbe teszik, és amikor a rügyek kifakadnak, a hajtások mennyiségéből további következtetéseket lehet levonni a szőlő állapotára vonatkozóan.

A termésjóslást tucatnyi hazai és délvidéki borrend felvonulása előzi meg, majd az Árpád-emlékműnél kerül sor a Szent Vince Borrend új tagjainak felavatására is. A jelöltetek elméleti és gyakorlati próbatételeket követően fogadták a Csongrád és Békés megyében működő rend tagjai közé. Az ünnepséget a hegyközségek kóstolással egybekötött borbemutatója zárja a Feszty-körkép épületében, ahol az érdeklődő borbarátok szomjúságuk mellett zsíros kenyérrel éhségüket is csillapíthatják.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
1 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
1 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
6 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.